Грип витіснив поліомієліт

Третій етап вакцинації проти поліомієліту триває у Тернополі. Від початку туру  - 25 січня вакцинацію пройшло 700 дітей, а планували щепити  – 20 тисяч.

Поліомієліт уже неактуальний

«На даний час актуальнішою проблемою є епідемія грипу, - каже заступник головного лікаря з епідеміологічної роботи міської дитячої поліклініки Володимир Кучма. – Якщо батьки мають підозру на застуду дитини, то звичайно ж мови про щеплення бути не може. Загалом, в Тернополі немає поширення грипу серед дітей. Ситуація стандартна для зимового періоду».

Здорові поспішають за ліками

Лікар наголошує, головними профілактичними заходами, особливо для дітей, є правильний режим, харчування та уникнення місць масового скупчення. Тим часом у міських аптеках люди розкуповують ліки для профілактики грипу. Фармацевти погоджуються, паніку провокують новини.

- Кожного дня з полиць аптеки зникає три-чотири пачки фармацитрону, до п’яти пачок амізону чи анаферону. Люди запитують про оксулінову мазь, яку чомусь перестали постачати останнім часом. Приходять вони здорові, просто вже бояться епідемії. На мою думку, ажіотаж створює інформація, - каже працівниця одної із міських аптек (прізвище називати відмовляється, - авт.).

У аптеках активно радять різні противірусні препарати. Багатшим покупцям рекомендують феназон, менш статним – амізон, анаферон. Замість оксолінової мазі пропонують брати аналоги – антивірус та антигрип. Ці препарати в рази дорожчі (ціна оксолінової мазі – 8 грн, а антигрипу – від 17 до 30 грн).

А лікарі до пацієнтів не поспішають

Ті, хто таки захворів, стоять годинами у чергах в міських поліклініках. Хоча у черзі людей зовсім небагато, а от дочекатись лікаря для хворих стає справжнім тестом на виживання.

- Я з підвищеною температурою до двох годин чекаю у поліклініці. Переді мною – шість чоловік. А лікаря нема, - каже тернополянка Світлана Поліщук. – А потім лікар приходить, але не приймає пацієнтів чомусь. А потім виявляється, що мені потрібно до іншого лікаря. Зате у поліклініці не забули нагадати про благодійні внески. І чомусь в реєстратурі одразу вирішили, що я безробітна - поставили прочерк у картці напроти графи «робота» і навіть не запитали мене нічого. Зрозуміло, що мені, за їх логікою, поспішати нікуди.

Епідситуація - неблагополучна

На сьогодні, 28 січня, ситуація щодо захворюваності на ГРВІ ускладнилась, повідомляють в  у Головному управлінні Держсанепідслужби у Тернопільській області. Інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ склав 89,5 випадків на 10 тисяч населення. Ріст захворюваності в порівнянні з попереднім тижнем - в 2,9 рази (9543 випадків проти 3341), з аналогічним періодом минулого року – в 6 разів, до епідемічного порогу – в 2,8 рази. 

В області підтвердили лабораторно в ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України” 23 випадки грипу, із них 20 - грип А Н1 sw (А Н1N1), в т.ч. в одного померлого з діагнозом “позалікарняна двобічна пневмонія”.  Епідситуація із захворюваності на грип та ГРВІ в області є неблагополучною, кажуть в санепідемслужбі.

Медики закликають – при перших проявах вірусу почати постільний режим та викликати лікаря. Краще, якщо спеціаліст прийде додому, от тільки інколи це буває проблематично.

«Був з лікарні з іншим захворюванням, а захворів ще й на грип. Тому краще уникати походів у ці заклади, - каже тернополянин Ігор Прокопишин. – А от проблема епідемії в тому, що люди до останнього ходять на роботу. Лікарняні – невигідні. У державних установах від невтішних зарплат під час лікарняних відбирають до 50 %. А у приватних – взагалі нічого не платять. Ціни на ліки знає кожен, вони вражають цифрами».

Катерина БОЙКО

Вибір читачів за тиждень

Відео