Молодик з Бразилії шукає у Тернополі рідню

Молодик із екзотичним для наших широт іменем Фабіо Окіпний шукає у Тернопільській області свою рідню. Фабіо мешкає у Сан-Паулу, а його предки приїхали шукати щастя за океаном з України більше століття тому.

- Мій прапрадід Саймон (Симон, Семен) і його брат Станіслав Окіпний прибули до штату Парана і замешкали у Прудентополісі – місті, заснованому і досі населеному українцями. На жаль, ми втратили контакт з нашою родиною, котра залишилася в Україні. Старша рідня відійшла у вічність разом із родинною історією, документи не збереглися… Крихти я дізнався від своїх кузин: нібито Симон та Станіслав утікали від комуністичної загрози, побоюючись конфіскації майна, або ж виїхали перед Першою світовою війною – у 1910-1914 рр. Причому згадують, що Симон був військовим або ж поліціянтом, – пише мені Фабіо.
Єдиний свідок минулого – безмовна пожовкла фотокартка. На старій світлині, зробленій, імовірно, у 40-х роках у Бразилії, в центрі – прадід Олександр Окіпний (син Симона) та його дружина Елізабета (Солонська) Окіпна. Дід Фабіо по матері (Ваніра Окіпна) – Жуао (Джон) – перший хлопчик зліва, пише Тернопільська липа.

Зауважимо, що українці – одна з найчисельніших та найдавніша національна меншина у країні кави та футболу. У 1895–1897 до Бразилії приїхали близько 20 тисяч українців, усі – вихідці з Галичини. Агенти італійських пароплавних компаній обіцяли їм дешеві й родючі землі, але, приїхавши в невідому їм досі країну, українські селяни виявили замість чорноземів непрохідні джунглі. Друга хвиля еміграції охопила понад 18 тисяч переселенців, які працювали переважно на будівництві залізниці Сан-Паулу-Ріо-Гранде.

Фабіо дізнався, що чимало Окіпних мешкають у Тернопільській області і мріє зустрітися з кимось зі своїх предків. Cпроби зв’язатися із кимось з однофамільців чи потенційних родичів через мережу facebook не дали результату, як і пошук якихось свідчень у архівах на батьківщині. Чоловік збирається в наступному році уперше відвідати Польщу та Україну, планує завітати до Львова і Тернополя. Хоча він не володіє українською, але просить контактувати з ним тих, хто знає що-небудь про його предків, через емейл: faoks@yahoo.com.br.

Джерело: Тернопільська липа

 

Вибір читачів за тиждень

Відео