Медики вимагають обіцяних грошей

Складна ситуація склалася з фінансуванням колишньої залізничної лікарні, а нині КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр». Обласна рада вкотре відтермінувала виплату передбачених угодою коштів. За словами працівників закладу, це загрожує персоналу затримкою заробітної плати. Саме тому днями медики прийшли під стіни суду, де відбувалося слухання справи щодо заборгованості.

Нагадаємо, торік фінансування залізничної лікарні відбувалося на умовах співфінансування міської та обласної рад. Втім остання свої зобов’язання виконала лише частково.

- Згідно з цією угодою, обласна рада повинна була профінансувати наш заклад на 4,5 мільйона гривень. Кілька прийомів фінансування відбувалося. Ще понад 1,3 млн. грн.  з тієї суми залишається. І ми дізналися, що обласна рада подала апеляцію на рішення попереднього суду про відтермінування виплати цих коштів, - розповідає завідувач хірургічного відділення відділкової клінічної лікарні станції «Тернопіль» Микола Войтюк.

Тож медики вирішили часу не гаяти, а прийти в установу й висловити там свою позицію. Попри це Феміда прийняла рішення на користь обласної ради і відтермінувала виплату до 15 лютого 2016 року.

Як повідомили в Тернопільській міській раді, загалом обласна рада не виконала своїх зобов’язань на суму 1,8 млн. грн. Ці кошти лікувальний заклад мав отримати ще минулого року. 575 тис. грн. з цієї суми область обіцяла погасити у цьому місяці, однак так і не зробила цього.

За словами заступника начальника відділу охорони здоров’я з економічних питань ТМР Мирослави Тарнавської, така ситуація з фінансуванням закладу зрештою може призвести до затримки заробітної плати. Наразі кошти медики отримують своєчасно, але нестабільність створює напругу в колективі. Люди планують вирішувати питання в юридичній площині. Та оскільки період відтермінування не значний, вдаватися до будь-яких дій немає сенсу. Адже на підготовку документів для апеляції потрібно приблизно стільки ж часу. Втім, якщо і наступного разу обласна рада знайде можливість уникнути повернення коштів, то у міській раді готові до більш рішучих кроків.

До слова, цьогоріч з міського бюджету на фінансування закладу виділено 3 млн. грн. Ці кошти передбачено на обслуговування жителів обласного центру. Решту коштів на обслуговування населення  за межами міста заклад має знайти самостійно.

 

Коментар

В обласній раді від зобов’язань не відмовляються й обіцяють погасити борг. Для цього вже навіть знайшли кошти. Та річ у тім, що в грудні обласним казначейством, у зв’язку з закінченням фінансового року, було припинено фінансування об’єктів, тому кошти пішли у вільний залишок.

На сьогоднішній день область живе за тимчасовим розписом, який буде діяти до кінця першого кварталу. Тому немає технічної можливості перенаправити ці кошти. Як пояснив голова облради Віктор Овчарук, зробити перерахунок планували на початку року. Тому обласна рада звернулася до суду з проханням відтермінувати виплату заборгованості.

- Як на мене, це штучно створений прецедент, – каже Віктор Овчарук. – Заборговані кошти ми обов’язково повернемо. Заробітна плата працівникам лікувального закладу виплачується своєчасно, тому міській раді звертатися в обласне казначейство для накладення арешту рахунків потреби не було. Дії міської ради завдали проблем та збитків обласній раді, оскільки було заблоковано рахунки.

Віктор Овчарук додає, що міська рада також має перед колегами з області борг. Між сторонами навіть відбулася розмова щодо списання сум, однак наразі питання залишається відкритим.

- На початку минулого року Тернопільська міська рада зобов’язала наші лікувальні заклади обласного значення сплачувати податок на землю, - пояснює Віктор Овчарук. – Загалом лікарні сплатили майже 600 тис. грн. У квітні Кабінет Міністрів заборонив стягувати податок на землю з закладів охорони здоров’я. Відповідно міська рада мала нам повернути ці кошти.

Сторони домовлялися зіставити суми заборгованості і сплатити різницю. Станеться це чи ні, наразі не відомо. А тим часом усі чекають середини лютого. Обласна рада - для того, щоб погасити борг, міська – щоб його отримати.

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео