На Тернопільщині готуються до льодоходу

У зимово-весняний період однією з найбільш обговорюваних тем, що турбує населення, є формування і проходження льодоходу, весняної повені та дощових паводків.
На території Тернопільської області на обліку перебуває 1401 річка загальною довжиною 6066 км, 26 водосховищ загальною площею водного плеса 3578 га, об’ємом води 79,28 млн.м3, 886 ставків загальною площею водного плеса 5627 га та об’ємом води 58,83 млн. м3.

Водні об’єкти у період льодоходу, повені та паводків є потенційно-небезпечними. З метою зменшення ризиків виникнення надзвичайних ситуацій на водоймах, водосховища та ставки надаються в оренду юридичним та фізичним особам. Станом на 01.01.2016 р. в оренді знаходиться 521 водний об’єкт, а 391 є безгосподарними.
Однією з основних причин загрози виникнення надзвичайних ситуацій на території області, пов`язаних з водним фактором, продовжує залишатися аварійний стан значної кількості гідротехнічних споруд, особливо безгосподарних, та несправність регулюючих механізмів на водоскидних спорудах, через що пониження рівня води у цих водоймах в екстреному порядку не може бути забезпечено.
На виконання наказу Держводагентства України від 23.12.2015 р. № 160 «Про пропуск льодоходу, повені і паводків у 2016 році» та з метою своєчасного вжиття заходів щодо захисту населених пунктів, господарських об'єктів, сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод під час пропуску льодоходу в Тернопільському обласному управлінні водних ресурсів затверджений склад аналітично-диспетчерського центру облводресурсів і відповідальних за підготовку до пропуску льодоходу, повені та паводків і надання інформації в Кризовий центр Держводагентства України. Здійснюється постійний моніторинг гідрологічної обстановки в басейнах основних річок, особливо в районах, де існує загроза підтоплення населених пунктів.
Розроблений Порядок взаємодії Тернопільського обласного управління водних ресурсів з управлінням з питань цивільного захисту населення Тернопільської ОДА щодо надання інформації про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації. Забезпечується своєчасне інформування та оповіщення населення про погіршення гідрометеорологічної обстановки під час пропуску льодоходу, повені.
На період пропуску льодоходу, повені і паводків передбачається чергування працівників, відповідальних за прийняття оперативних рішень у всіх водогосподарських організаціях облводресурсів, інформує vodgosp.te.ua.
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео