Художник з Тернополя став лауреатом Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені братів Лепких

Заслуженого художника України, тернопільського митця та громадського діяча Богдана Ткачика названо лауреатом Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені братів Богдана та Левка Лепких.

Цей рік для знаного на Тернопільщині та в Україні художника Богдана Ткачика ювілейний. Улітку йому, дасть Бог, виповниться 65.

Знаю Богдана Івановича ще з тих пір, коли наприкінці 80-х він із групою патріотів піднімав український прапор над будівлею Тернопільського осередку Народного Руху України, як організовував мітинги та велелюдні маніфестації проти тодішньої влади.

І тоді, і нині пан Богдан і словом, і ділом засвідчує свою українську сутність. Підтвердження цьому – активна учать у подіях на Майдані у Києві, дієве долучення до патріотичних акцій на підтримку бійців АТО. І все це – на тлі щоденної, часом виснажливої творчої роботи.

Тема українського патріотизму, національного відродження завжди була і є близькою для заслуженого художника України, лауреата почесної відзнаки «Честь і слава Трнопільщини»  Богдана Ткачика.

Його картини відображають образ правічної, мужньої і трагічної України. України з глибинною історією та відважними подвижниками, лицарями, що жили і вмирали задля неї. Митець  часто любить заглиблюватися у старовину . От, лише кілька назв його картин, які говорять самі за себе: "З домовини встане Україна", "Кам'яна могила", "Кам'яна могила під Мелітополем", "Кам'янець-Подільська фортеця", "Святилище", триптих "Скіфське городище під Немирівом". Як найвищу цінність життя митець сповідує триєдність: Бог, Україна, Родина. І це проходить через усю його творчість, і це спонукає заглянути у власну душу, задуматись над змістом життя.

На полотнах Богдана Ткачика зображені портрети як світочів української минувшини, так і наші сучасники - письменники, художники, композитори - Леся Українка, Соломія Крушельницька, Петро Обаль, Іван Марчук, Михайло Бойчук та інші. Для картин художника характерні спокійні,  пастозні кольори та відтінки, які викликають певний настрій у душі, спонукають до роздумів, глибоких переживань.

Серед  тих, кому Богдан Ткачик присвятив не одну свою творчу роботу – наш земляк, громадський діяч, письменник і перекладач Богдан Лепкий.

 «Чому я так часто звертаюся до імені Богдана Лепкого? Та тому, що

Богдан Лепкий — не епізодичне ім'я в українській літературі. Це постать першорядної ваги, непересічного таланту. Поет, прозаїк, перекладач, літературознавець, видавець — він у кожній з цих галузей вніс вагомий вклад в історію рідної культури, історію нашого Тернопілля. Рідний край Богдана Лепкого це – Гусятинщина та Бережанщина. Це край благословенний, багатий, овіяний легендами. Ще на світанку нашої Незалежності з однодумцями, колегами-митцями провів живописний пленер, присвячений Богдану Лепкому. Назва цієї творчої акції - «Босими стежками Богдана Лепкого», Саме так, а не інакше - «босими стежками», якими ходив Богдан Лепкий, а потім і ми, художники.

Ходили і творили на полотні околиці, що пам’ятають славетного земляка. Пленер відбувався у рідних місцях поета – на Бережанщині, де  проходило життя Богдана-гімназиста, де місто й село формували його характер і світогляд. Від селян він чув багато легенд та переказів про давні часи. А коло села Біше, що прилягало до Поручина, збереглися сліди давніх валів, кераміки, наконечники стріл, фундаменти споруд. Все це додавало нашій роботі над майбутніми картинам особливої самобутності», - згадує митець.

А потім були ще живописні пленери, в тому числі й у Жукові, на Бережанщині,  де проходили дитинство і юність Богдана Лепкого.

Там, у музеї Богдана Лепкого зберігається портрет поета, який виконав Богдан Ткачик. Також художник написав портрети Богдана Лепкого для Тернопільського та краєзнавчого музеїв, зберігаються вони і в приватних живописних колекціях.

 А оце напередодні Нового року виставка Богдана Ткачика відкрилася у Національному заповіднику «Давній Галич» на Прикарпатті. Свій мистецький проект Богдан Іванович назвав філософськи: «Дорога з дитинства - дорога до себе».

«Ця виставка увібрала почуття і відчуття нашої України та тих маленьких куточків рідної материзни,  з яких і складається Велика Україна. Є в цій експозиції, що мандруватиме Україною від міста до міста й куточки, пов’язані із життям і творчістю братів Богдана та Левка Лепких. Тішуся, що Всевишній і доля додають мені наснаги і сили творити про Україну, наш край і тих, хто їх прославив. Зараз я працюю над ще одним живописним портретом Богдана Лепкого. Це буде портрет із певними символічними образами. Знаменно, що робота створюється у Зарваницькому духовному центрі, де я - учасник першого Всеукраїнського іконописного пленеру «Вікно у Небо. Зарваниця -2016». Така обставина додає майбутній роботі особливого енергетичного заряду. Думаю, що цей портрет тернополяни та гості міста зможуть побачити 14 лютого 2016 року у Тернополі, в картинній галереї Національної Спілки художників країни України, що на вулиці Сагайдачного. Цього дня там відбуватиметься вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії братів Богдана та Левка Лепких», - сказав на завершення розмови заслужений художник України Богдан Ткачик.

Олег Снітовський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео