Агро-новини 4 лютого

Новини аграрного сектору.

Фермери підуть у глибоке «підпілля»

Агровиробники у цілому не проти податкових змін, вони не згодні з тим, як ці зміни приймаються і вводяться у дію, казав в інтерв’ю «Лівому берегу» заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

За його словами, не можна другий рік поспіль приймати кардинальні зміни в оподаткуванні та вводити їх в дію через 6 днів. Взагалі, на його думку, для нормального функціонування будь-якого бізнесу дуже важлива стабільність і передбачуваність податкового законодавства, можливість планування податкових витрат і платежів.

«Тож, якщо Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу», залишиться у тому вигляді, в якому він зараз є, більшість фермерських господарств або ж збанкрутує, або ж піде навіть не просто у «тінь», а у глибоке «підпілля», з якого взагалі ні копійки не надходитиме до бюджету держави», — додав він.

Найвищу ціну за молоко екстра ґатунку платять на Волині

Закупівельні ціни на молоко демонструють стабільний тренд з незначним зростанням, повідомляє MilkUa.

За результатами останнього моніторингу від 2 лютого, середня ціна на молоко екстра ґатунку становила 6,39 грн/кг. Найвищу ціну за нього платили на Волині — 6,50 грн/кг, а найнижчу — у Сумській — 6,20 грн/кг.

Вищий ґатунок цього тижня переробники купують по 6,11 грн/кг, що на 9 коп. вище ціни минулого тижня. Максимальну ціну за нього давали на Рівненщині — 6,50 грн/кг. Найвищу ціну фіксували у Кіровоградській області — 6,58 грн/кг, а найнижчу у Чернівецькій — 5 грн/кг.

Середня ціна на молоко першого ґатунку за останній тиждень зросла на 3 коп. — 5,86 грн/кг. Найвищу ціну за таке молоко, як і минулого тижня, платили у Хмельницькій області — 6,50 грн/кг, а найнижчу — у Львіській — 5 грн/кг.

Попит на борошно впав

За підсумками 2015 р. промислові переробні підприємства України скоротили виробництво пшеничного борошна до 2,015 млн т, що на 16% або на 380 тис. т менше порівняно з 2014 р., про це повідомив директор асоціації «Борошномели України» Родіон Рибчинський, пише «ПроАгро».

«За 2015 рік в Україні промисловими підприємствами вироблено 2,015 млн т пшеничного борошна, що на 16% менше обсягу минулого року. З них у грудні — 186 тис. т проти 204 тис. т грудня 2014 р.», — сказав він.

За його словами, скорочення виробництва пов'язане з падінням попиту на борошно на внутрішньому ринку з боку безпосередньо домогосподарств, а з боку промислової переробки значно скоротився випуск борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео