Агро-новини 5 лютого

Новини аграрного сектору.

В Україні на відходах з кукурудзяних качанів вирощуватимуть гриби

В Україні будується підприємство з вирощування екзотичних грибів, повідомляє «Умдіс». Уже у кінці цього або на початку наступного року українські покупці зможуть спробувати екзотичні гриби за доступними цінами.

У той час, коли продаж грибів, вирощених традиційним способом, демонструє стійке зростання (від 1 до 2% на рік), продаж грибів, вирощених нетрадиційним способом (у пластикових пляшках) різко зросла за останні кілька років.

Генеральний директор Gourmet Mushrooms Inc Девід Лау основною причиною успіху вважає те, що субстракт у пляшках (тирса, кукурудзяні качани та інші відходи) відноситься до сільськогосподарських відходів. Після збору врожаю пляшки з субстрактом повністю переробляються, що з екологічної точки зору робить процес вирощування екологічно чистим. Так само велику роль відіграє рекламна кампанія з інформування громадськості про переваги грибів, вирощених у «пляшці».

Девід вважає це «міко-культурною революцією».

«Населення світу постійно зростає, а ресурси, такі як землі сільськогосподарського призначення стають все більш дефіцитними. Вирощування грибів цим способом є ключем до стійкого виробництва, без нанесення шкоди навколишньому середовищу. Як ми збираємося нагодувати більше людей, не завдаючи шкоди екосистемі? Я думаю, що все більше людей повинні шукати альтернативи», — розмірковує він.

Фермери змінять трактори на машини?

Сьогодні все більше стираються межі між різними видами сільськогосподарської техніки, повідомляє «Агроправда».

Сучасні трактори вже здатні їздити по дорогах загального користування з «автомобільною» швидкістю і можуть дати не менший комфорт для водія.

У свою чергу, «шосейні тягачі» також адаптуються до нових умов і все частіше можуть замінити трактор. Деякі фермери вже досить успішно випробували свої машини, навісивши на них плуги та інше обладнання для обробки ґрунту.

Молочну галузь загонять у глухий кут — думка

Через недавні зміни у Податковому кодексі молочна галузь просто «ляже», заявив в інтерв'ю Аgronews генеральний директор ТОВ «Молочна компанія «Волошкове поле» Андрій Табалов.

«Я вважаю, що на державному рівні повинна бути розроблена ефективна система підтримки галузі. 2015 рік був для неї складним. Фактично прибрали «молочну» дотацію, що відбилося на переробних і виробничих молочних підприємствах», — зазначив він.

Також він додав, що 2016 р. не наблизив нас до тих позицій, які були у 2014 р. і раніше, а навіть погіршив ситуацію.

«Сьогоднішній підхід до оподаткування заганяє у глухий кут рослинництво, не набагато краще становище і з тваринництвом. Для аграріїв фактично ліквідували всі пільги. Звичайно, це не може не позначитися на роботі підприємств, на робочих місцях. Це тест на виживання для багатьох молочників, і я не впевнений, що всі з них переживуть 2016-й рік», — додав він.

Підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео