Агро-новини 6 лютого

Новини аграрного сектору.

Аграрії підвищать попит на вітчизняне насіння

В Україні очікується зростання попиту на вітчизняне насіння під яровий посів, про це повідомив аналітик зернових ринків Андрій Купченко.

За його словами, необхідність розширення площ під культурами ярового клину і зміни в оподаткуванні аграріїв підвищать попит на вітчизняне насіння в Україні, повідомляє «АПК-інформ».

Згідно з результатами опитування сільгоспвиробників, близько 88% аграріїв вже визначилися з вибором культур для компенсації недосіяних площ під озимим клином. Найбільш затребуваними культурами стали: соняшник, площі під яким збираються збільшувати 70% опитаних аграріїв, кукурудза (59%) і ячмінь (43%). Відповідно з розширенням площ зросте і потреба у посівному матеріалі.

«Якщо для сівби ячменю 71% опитаних сільгоспвиробників воліють використовувати тільки українське насіння (у т.ч. і власного виробництва), то для вирощування соняшнику та кукурудзи в основному закуповують імпортні (82% і 77% аграріїв, відповідно)», — уточнив аналітик.

Також додав, що у той же час, зміни в оподаткуванні привели до зростання цін на імпортне насіння на 20%, що істотно знижує їх доступність і призведе до загального зростання виробничих витрат. Таким чином, може зрости попит на вітчизняний насіннєвий матеріал, що послужить стимулом для розвитку насінницької галузі в Україні.

Японія і Україна запровадять програму для виробників меду

Японці зацікавлені у імпорті меду з України.

Україна і Японія домовилися про впровадження програми з обміну знаннями для українських виробників і експортерів меду.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Владислава Рутицька.

За її словами, домовленості було досягнуто під час зустрічі із керівниками Japan International Cooperation Agency (JICA).

Бджолярський кооператив об’єднає 1,5 тисячі учасників.

«Ми домовилися про впровадження програми по обміну знаннями для наших виробників і експортерів меду. Цей продукт тут дуже потрібен. Японці зацікавлені в його імпорті саме з України. Відзначу, що лише за минулий рік експорт меду з України в Японію зріс більше ніж в 2 рази. Японські компанії готові купувати нашу продукцію бджільництва», — зазначила вона.

Аграрії забезпечені міндобривами тільки на 35%

Для проведення весняно-літніх польових робіт 2016 р. сільськогосподарськими підприємствами замовлено 945,5 тис. т поживних речовин мінеральних добрив, повідомляє прес-служба «Інституту охорони ґрунтів України».

У тому числі азоту – 676,0 тис. т, фосфору – 151,8 тис. т, калію — 117,7 тис. т, що становить у середньому на 1 га посівної площі 50 кг поживних речовин мінеральних добрив, з них азоту — 36 кг на 1 га посіву.

«Забезпеченість всього по Україні складає 35%, з них азоту — 36%», — йдеться у повідомленні.

Аграрії забезпечені міндобривами тільки на 35%.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео