Коріння Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького – на заліщицькій землі (фото)

У читальному залі Заліщицької районної бібліотеки відбулась зустріч із Сергієм Вербицьким – сейсмологом, старшим братом Юрія Вербицького, одного з Героїв Небесної Сотні. Він, як і брат Сергій, теж був сейсмологом, кандидатом наук.

Юрій Вербицький під час подій на Майдані був викрадений разом з Ігорем Луценком невідомими 21 січня 2014 року і вбитий після катувань. Його тіло знайшли у лісосмузі на околиці села Гнідин Бориспільського району поблизу Києва.

На зустріч у Заліщиках прийшло багато людей. Вони мали можливість поспілкуватись із Сергієм, дізнатись, чим жив і захоплювався його молодший брат Юрій.

Заступник директора Гнідинської ЗОШ I-III ст. ім. Петра Яцика Любов Прядко протягом двох років збирає факти про життя та родовід Юрія Вербицького, відкрила куточок в шкільному музеї, присвячений йому.

Як виявилось, Юрієве коріння веде на Заліщанщину, до маленького села Блищанка, де народився його батько і дві його сестри, тітки Юрія і Сергія. Одна з них проживає там досі. Сергій Тарасович саме їхав провідати тітку Орисю Вербицьку (по чоловікові Таценяк), а також побувати на місці, де проживали і вчителювали у маленькій школі села Дуплиська Заліщицького району його бабуся Марія Скоробагач, яка народилась у Блищанці, та дідусь, який родом із Чортківщини. Обоє були активними членами ОУН.

Як розповідає Любов Прядко, з деяких джерел випливає, що прадід Юрія, Василь Вербицький, і Михайло Вербицький, автор гімну України, - троюрідний брати, проте ці дані ще офіційно не підтверджено.

Заліщицька РДА

Довідка. Юрій Вербицький народився 25 серпня 1963 року у родині геофізика Тараса Зиновійовича Вербицького і Тетяни Василівни Борачок. У 1985 році закінчив факультет геодезії

Львівського політехнічного інституту. З 1994 року працював у відділі сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики НАН УкраїниЛьвів. У 2013 захистив дисертацію на тему «Методичні та прикладні аспекти комплексного банку геофізичної інформації Карпатського регіону» і отримав науковий ступінь кандидата фізико-математичних наук. Займався створенням апаратури і програмного забезпечення геофізичних і сейсмічних досліджень.

Захоплювався альпінізмом, долав маршрути найвищої категорії складності на Кавказі.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео