Демобілізовані бійці АТО розповіли про проблеми із працевлаштуванням та отриманням виплат

Про проблеми із працевлаштуванням та отриманням виплат розповіли демобілізовані бійці АТО на обласному форумі 9 лютого.

- Знаю випадок, що повинні були призначити бійцю пенсію по інвалідності 2,5 тис грн, а призначили 900 грн, - розповідає учасник АТО Назар Монич. – Також на сьогодні багато матерів загиблих героїв мають проблеми із отриманням виплат.

Ці питання будуть розглядати індивідуально, зазначив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. Також він додав, що статус учасника АТО без проблем отримають усі добровольці. На сьогодні його  має 1021 військовослужбовець, який брав безпосередню участь в антитерористичній операції. Одноразову грошову допомогу отримала 51 сім’я загиблих військовослужбовців. Загальна сума становить 26 633 150  гривень.

Підняли також питання виходу на пенсію учасників АТО у віці 55 років. Такі зміни до законодавства ініціюють самі бійці.

- Мені відмовили у передчасному виході на пенсію, - каже учасник АТО, а у мирний час редактор районної газети Козови  Степан Шкарабан. – Адже категорія «учасник АТО» не входить до переліку тих, які передбачають пенсійну пільгу. Я  звернувся до адміністрації Президента і чекаю відповіді на мою ініціативу щодо змін до законів.

Бійці скаржились і на відмову у поверненні на попереднє місце праці. Такі питання їм порекомендували вирішувати на Раді АТО.

- Кожен демобілізований військовослужбовець має бути забезпечений місцем праці. На Раді АТО прошу інформувати, що ми запрошуємо бійців з вищою освітою на роботу у державні установи. Також прошу рекомендумати наших хлопців, які повернулись з фронту, на службу у військовий комісаріат, - додав Степан Барна.

Катерина БОЙКО

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео