Інтернет-шахраї вміло обдурюють жителів Тернопільщини

Продавати та купувати товари, отримувати послуги через Всесвітню мережу зручно, але не завжди безпечно. У цьому щоразу переконуються жителі Тернопільщини.

Замість заробити 50-річна жителька обласного центру втратила сім тисяч гривень. Як розповіла потерпіла правоохоронцям, через мережу Інтернет вона продавала електродвигун. Оголошення з пропозицією розмістила на сайті «OLX», повідомляє «Досьє 102».

Одного дня до жінки зателефонував невідомий. Чоловік поцікавився товаром і захотів придбати його. Коли зійшлися на ціні, покупець попросив тернополянку продиктувати йому реквізити банківського карткового рахунку. Жінка й не подумала, що насправді дані її електронного гаманця цікавлять не добросовісного покупця, а шахрая. Що потрапила у тенета пройдисвіта зрозуміла, коли на мобільний надійшло повідомлення про зняття коштів з рахунку.

У неприємну ситуацію потрапив й 36-річний житель обласного центру. Чоловік хотів придбати через мережу комплектуючі до автомобіля. Перерахував віртуальному продавцю чотири з половиною тисячі гривень, а товару не отримав. За допомогою звернувся до правоохоронців.

Заробляють мережеві шахраї й на оренді житла. В тенета таких пройдисвітів потрапили дві тернополянки. Маючи на меті організувати відпочинок поближче до засніжених гір, одна з жінок перерахувала власнику котеджу, який здавав в оренду житло, майже три тисячі гривень, інша домовилася про найм заміського будинку за майже п’ять з половиною тисяч гривень. У результаті – ні відпочинку, ні грошей.

Аби не потрапляти у подібні ситуації, поліцейські радять бути дуже уважними та прискіпливими, здійснюючи віртуальні розрахунки:

- у жодному разі не зберігайте заощадження на одній банківській картці;

- заведіть спеціальну картку для Інтернет-розрахунків;

- регулярно перевіряйте рахунок, як у платіжній системі, так і на картці. Скористайтеся послугою смс-повідомлень, адже це найшвидший спосіб отримати інформацію, що роблять із вашим рахунком;

- якщо вас просять надіслати пароль або інші дані картки, не робіть цього.

Якщо трапилася неприємність, не зволікаючи, одразу звертайтеся до правоохоронців.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео