Агро-новини 13 лютого

Новини аграрного сектору.

В Україні створять єдиний реєстр виробників органічної продукції

Єдиний реєстр виробників органічної продукції буде доступний усім.

- Наразі командою Мінагропроду розробляються нормативні акти щодо створення єдиного реєстру українських виробників органічної продукції, - повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України — керівник апарату Інна Гребенюк, пише прес-служба Мінагропроду.

За її словами, також у відомстві ведеться робота щодо розробки нового законопроекту з виготовлення органічної продукції, де будуть враховані всі європейські підходи та стандарти. Уже найближчим часом цей документ буде направлений на погодження до всіх зацікавлених відомств, а далі — до Кабміну.

Також Інна Гребенюк нагадала, що дев’ятого лютого 2016 р. вступив у силу наказ Мінагропроду, яким був затверджений державний логотип еко-продукції.

- Затвердження нового логотипу — це перший крок до того, щоб вся українська органічна продукція була сертифікована єдиним знаком. Таке маркування даватиме споживачам гарантію і впевненість, що продукт є органічним і відповідає вимогам всіх державних стандартів, — сказала Інна Гребенюк.

Зростання цін на цукор

В Україні у січні 2016 р. (до грудня 2015 р.) споживчі ціни на цукор виросли на 0,4%, а у річному розрахунку (січень 2016 р. до січня 2015 р.) зростання склало — 67,3%, пише прес-служба «Укрцукру», посилаючись на дані, отримані у Державній службі статистики України.

Ціни на цукор від виробників у січні 2016 р. порівняно з минулим місяцем збільшилися на 1%, а у річному розрахунку (січень 2016 р. до січня 2015 р.) — на 65,3%.

 Світові ціни на продукти падають

Основними причинами падіння цін на продукти харчування є уповільнення світової економіки і зміцнення курсу долара.

Індекс продовольчих цін ФАО опустився на рекордно низьку позначку за останні майже 7 років. Про це повідомили в прес-службі Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).

Так, індекс процент ФАО знизився в січні на 1,9% порівняно з своїм значенням у грудні 2015 року. У січні індекс склав 150,4 пунктів у січні, що на 16% нижче рівня, зареєстрованого рік тому, і показав найнижчий результат з квітня 2009 року.

"Основними факторами, що лежать в основі тривалого падіння цін на основні продукти харчування, є в цілому рясна пропозиція сільськогосподарських товарів, уповільнення світової економіки, а також зміцнення курсу долара США. У цьому місяці ФАО також підвищила прогноз щодо світових запасів зернових на 2016 рік в результаті зниження прогнозованого споживання і підвищення прогнозів на врожай", - йдеться в повідомленні.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео