Вілла на Тернопільщині, яку відвідував Фридерик Шопен (фото)

При в’їзді в Підгайці зі сторони Тернополя, з правої сторони від дороги, на повороті, що веде в центр міста, знаходиться літня резиденція – вілла родини Чарторийських, де проживала жінка Олександра Романа Чарторийського (Aleksandr Roman Czartoryski) (1811-1892), (гербу Trąby odminne), Марцеліна Чарторийська з Радзівіллів (Marcelina Radziwiłł) (1817-1894).

Не маленька, але нічим не примітна сьогодні споруда з понівеченими часом сходами зберегла ознаки минулої пишноти. Зліва, біля входу, височить скульптура лева на постаменті, від чого і друга назва вілли: будинок з левами. Споруджено будинок в 1860 роки, повідомляє сайт Замки України . Одноповерховий, мурований, на високому цоколі, у правій частині якого знаходилися господарські приміщення. Середину головного фасаду прикрашає невелика дерев’яна веренда головного входу, до якої з лівої сторони ведуть муровані сходи с фігурними перилами.

Вхід на подвір’я вілли охороняє кам’яний лев, зараз він один, хоча було їх два (напевно). Камяний лев на вигляд дуже злий, з відкритою широко пащею, виглядає не симпатично, але грізно. Напевно, будинок не вартував би уваги, якби з ним не була повязана романтична історія. Княгиня Марцеліна була піаністкою-аматоркою, ученицею славнозвісного Ф. Шопена.

Шопен бував у цьому будинку, можливо Марцеліну і Фридерика повязували не тільки уроки музики, а і більш романтичні відносини. Цілком можливо…, ці творчі люди такі романтики… Похована Марцеліна у Кракові.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео