Як власноруч зробити стрітенську свічку (відео)

15 лютого, на 40-ий день після Різдва, православні та греко-католики відзначають одне з найбільших християнських свят – Стрітення.  Зі слів священнослужителів, у цей день не лише, як каже народне повір’я, зустрічається зима з весною, а й зустрічається людина з Богом.

 о. ВАСИЛЬ МОКРИЦЬКИЙ – настоятель Храму Святого Духа с. Гаї Гречинські (УПЦ КП):

«Дивлячись у історію цього свята, ми знаємо, що праведний Симеон, коли перекладав одну із книг Старого Заповіту, прочитав у пророцтві таке, що діва народить сина. І захотів виправити, як діва може народити сина? І він тільки наважився виправити слово «діва» на слово «жона», як Ангел Божий зловив його за руку і сказав: не виправляй, тут все правильно написано. А йому сказав, що ти не помреш доти, доки не побачиш сам цю подію, тобто, Спасителя».

Кульмінацією цієї історії, каже отець, стала зустріч Симеона із немовлям Ісусом на 40-ий день після Різдва.

Один із незамінних атрибутів цього свята – свічка, яку освячують в церкві та згодом запалюють вдома. Зробити її можна і самостійно. Цього вже навчилися учні недільної школи, яка діє при парафії Івана Богослова, на вулиці Леся Курбаса у Тернополі, повідомляє ІНТБ.

 о. ВАСИЛЬ МОКРИЦЬКИЙ – настоятель Храму Святого Духа с. Гаї Гречинські (УПЦ КП):

«Сьогодні ніхто не застрахований. Продають воскові свічки, але хитрують по-різному, якісь там є зараз вже і запахи різні воску, а насправді там воску далеко нема. Тому те, що ти зробив своїми руками, ти впевнений у тому, що це дійсно натуральний бджолиний віск. І минулого року ми зробили для себе, для своїх друзів, знайомих. А цього року така ідея прийшла дружині, яка допомагає мені у недільній школі, про те, щоби взяти дітей і показати їм, як робиться воскова свічка».   

Мистецтво це діти швидко засвоїли, і показують нам. Аби зробити свічку, перш за все, потрібно подрібнити шматочками бджолиний віск. Цю місію взяв на себе Ілля.

«- Зараз ми стругаємо віск, для того, щоб потім його стопити і залити в формочки. І потім вже, коли воно вистигне, буде готова свічка.

-         Тяжка це робота?

-         Ні, не дуже.   

Після цього підготований віск потрібно розтопити.

«Ми ставимо цей віск в водяну баню, через те, що, якщо ми його поставимо просто на вогонь, він неправильно розтопиться, і свічка не получиться».   

Процес доволі довгий, тому пильнувати віск Софійка та Настя доручають Антону.

 «Ну, якщо гаряча вода, то десь 10 хвилин».   

Самі ж дівчата беруться до підготовки формочок для майбутніх свічок.

 «Це така от форма для довгої свічки такої. Тут гніт з корочком. Ми беремо невидимку, зачіпаємо тут, всередину запихаємо. Воно помащене всередині олією лампадною, щоби легко свічка вилізла.  Корочок тут для того, щоби віск не виливася. Ми витягаємо і закріпляємо посередині, щоби був гніт посередині».      

У такий же спосіб готують і решту формочок. Тим часом віск вже розтопився. Пора заливати. Аби віск не протікав через дірку у ковпачку, кінець свічки опускають у прохолодну воду.

 «Треба лити все зараз, бо якщо ми залиємо спочатку один раз, потім – ще раз, то получиться в нас дві свічки. Бо одне застигне і потім, якщо друге, то буде половинками. От трошки витекло, це нічого. Він одразу застигає, це нічого страшного».      

Після того, як віск залили у форму, її виносять надвір, аби свічка швидше застигла.

За тією ж схемою роблять і свічечки маленькі. Беруть посудину бажаної форми, протирають олією, закріплюють гніт та заливають гарячим воском.

«- Наші маленькі свічечки швидше стигнуть. Ми її пізніше залили, і вона швидше застигла, ніж велика. Візьмемо шило. Опа, є. Бо ми змастили, і воно легко вилізло. Цей гнітик підрізається. І все.

-         І кому ти хочеш те сердечко подарувати?

-         Не знаю, напевно, оператору».     

А тим часом саме пора забирати з двору довгу свічку. Оскільки вона ще доволі м’яка, виймати її потрібно обережно. Все зайве підрізають ножем. При бажанні, можна розрізати одну довгу свічку на кілька менших.

От таким є процес виготовлення свічки із воску. Кілька таких, подарованих юними майстрами, приїхали з нами в редакцію телеканалу ІНТБ. Як і обіцяли, ми їх випробували в дії. Горять гарно і приємно пахнуть медом. Ось що значить – натуральний бджолиний віск.

Вибір читачів за тиждень

Відео