Тернополянам покажуть виставу про жертовність українських матерів

Прем’єра трагікомедії «Дитина у дарунок» проходитиме у Тернополі в кінці лютого і на початку березня.

Це нова робота на сцені нашого драмтеатру режисера із Чернігова Сергія Кузика. Він уже не перший рік працює з сучасною українською драматургією. Його постановки йшли у театрах Чернігова, Києва, Коломиї, Івано-Франківська. Для постановки на тернопільській сцені він обрав п’єсу львівського письменника Мирона Лисака. Цей автор пише переважно оповідки, але його дружина Галина Микитюк запропонувала на їх основі створити  драматургічний твір. Так і з’явилася трагікомедія «Дитина в дарунок», повідомляє ZZ.

– У цьому творі піднімаю тему української жінки, а саме її жертву заради дітей, – розповів автор п’єси Мирон Лисак. – У п’єсі йдеться про те, що мати заради щастя доньки та її сім’ї народжує для неї дитину. В її основу покладений такий літературний жанр, як оповідка, у якій завжди якась частина твору є правдивою, взятою із реального життя. І така історія була на Івано-Франківщині. Зрозуміло, що вона дещо відрізнялася, але я художньо її оформив. Цією п’єсою я хотів показати плач від душі.

Режисер Сергій Кузик з Мироном Лисаком знайомі вже давно. А творчий тандем склався після того, як письменник прислав режисерові свою п’єсу. Твір сподобався Сергію Кузику і тема його зацікавила.

– Я давно мріяв поставити виставу у тернопільському театрі, – зазначає режисер-постановник Сергій Кузик. – Люблю і шаную цей театр, можна сказати маю творче коріння з цим театром, адже з 1958 до 1962 року ним керував один із моїх вчителів, народний артист СРСР Володимир Грипич, і який дав мені путівку у життя, як режисеру. Коли звернувся до головного режисера Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка мою ідею підтримали, і ми почали втілювати її у життя. Я дуже люблю, щоб глядач виходив із театру  у позитивному настрої, не залежно, від того дивився він комедію чи трагедію. Перед акторами я поставив завдання, а перед собою надзавдання: глядач має вийти з театру з позитивними думками. А подумати у цій п’єсі є над чим – це і тема материнства, і стосунків  між батьками і дітьми, між чоловіком і жінкою. Впевнений, що після перегляду вистави ніхто не залишиться байдужим. Я задоволений роботою акторів, у нас не виникало непорозумінь під час роботи, склався чудовий акторський ансамбль акторів.

У виставі «Дитина в дарунок» гратиме два склади акторів. Є серед них і молоді артисти, і Заслужені: Микола Петрушенко, Василь Гураль, Оксана Малінович, Оксана Сачко, Зслужений артист України Сергій Андрушко, Віталій Луговий, Алла Кулішевська, Юлія Хміль, Володимир Процюк, Дмитро Чоповський, Світлана Обуховська, Ірина Складан. Поряд із дорослими акторами, гратимуть на сцені і діти: Іван Черненко, Арсен Репка, Дмитро Гураль.

Ця вистава поставлена у рамках проекту «Сучасна драматургія на українській сцені». Прем’єри трагікомедії «Дитина в дарунок» відбудуться 27, 28 лютого та 2,3,6,12 березня. Початок вистав о 19.00. Квитки можна придбати в касі драмтеатру. Довідки за телефонами: 52-40-66, 25-05-04.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео