Впіймали злодія, який пограбував 14 об’єктів

Минулоріч і за два місяці цього року не обікрали жодної оселі чи приміщення, де була встановлена сигналізація, кажуть у поліції. У 2014 р. злодії намагались «почистити» два нежилих приміщення, які перебували під охороною. Однак зловмисників одразу впіймали на місці події.

 17 квартирних крадіжок скоєно в області лише у січні цього року, повідомляє «20 хвилин».

Це на 59% більше, ніж у січні 2015-го, повідомили в головному управлінні національної поліції в області. Поліцейські кажуть, що не існує такого замка, які б не зміг би вскрити злодій. Найбільш поширеним методом потрапляння «домушника» до квартири – це підбір ключа чи відмички, або ж злом замка. Досвідченому грабіжнику знадобиться 1-2 хвилини, аби відімкнути двері.

- Аби убезпечити себе від взлому, кладуть так звані броненакладки – це круглий засіб, який повністю закриває циліндровий механізм, залишається лише шпарина для ключа, тобто ця броненакладка убезпечує циліндровий механізм від злому, - розповів начальник управління поліції охорони в області Олег Іващенко. - Ще один зі способів – вибирати циліндровий механізм з титановою пластиною, яка влаштована безпосередньо в циліндровий механізм. Вона убезпечує його від самого розділення.

Вибираючи циліндровий механізм, варто пам’ятати, що чим більше у ньому отворів- тим вище захисні властивості.

Часто злодії проникають до оселі через вікно, адже багато хто залишає їх відчиненими чи привідкритими, кажуть у поліції.

- Щоб захиститися від «гостей», варто встановити захисні ролети або металеві решітки, - радить завідувач сектору Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Володимир Богайчук. – Бо металопластикове вікно відкрити значно легше, ніж дерев’яне. Його можна відімкнути за допомогою викрутки буквально за декілька секунд, а дешеві металопластикові вікна відмикаються навіть за допомогою ножа. 

Злодії стають дедалі досвідченішими та винахідливішими, тому від несанкціонованого проникнення оселю на 100% не захищають ні надійні замки, ні надсучасні броньовані двері чи ґрати на вікнах, констатують  поліції. Натомість, як показує досвід, вже один тільки факт наявності в будинку охоронної сигналізації змушує багатьох квартирних злодіїв відмовитись від скоєння злочину.

- Невдовзі передадуть до суду справу зловмисника, який «обчистив» 14 об’єктів, - повідомив начальник сектору комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. – Він дрібної тілобудови і невеличкого зросту. Виламував частинку панелі, проникав у приміщення по-пластунськи, і діставав гроші з каси чи продукти – все, що міг дістати, витягнувши руку.

Вдалось поліції упіймати і групу переселенців, які чистили помешкання, не гребуючи нічим. На Тернопільщину вони переїхали разом зі співмешканками. Зняли квартиру. Аби її обставити та обжитись на новому місці, тягнули все – від коштовностей, грошей і побутової техніки – до постільної білизни, рушників і навіть натільного одягу.

Охорону об’єктів та квартир на території Тернопільської області здійснюють 13 нарядів груп реагування Поліції охорони (колишня Державна служба охорони – прим. авт.). За допомогою Головного пункту централізованого спостереження охороняється більше 2500 об’єктів усіх форм власності та близько 2800 квартир, приватних будинків та інших приміщень з особистим майном громадян.

З 15 до 29 лютого триває соціальна акція «Квартира під охорону». Підрозділи Поліції охорони проводитимуть встановлення засобів охоронної сигналізації у квартирах громадян з підключенням на пульт централізованої охорони за акційними тарифами.

Громадяни сплачуватимуть вартість охоронного обладнання, а монтажні роботи виконаються лише за половину їх вартості. Для учасників АТО знижка на монтажні роботи до 75%.

Для отримання консультації про послуги Поліції охорони, можна телефонувати за номером телефону: 0 800 502 220, 0 800 211 000 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних телефонів), а також за номерами: 0 970 502 220, 0 730 502 220, 0 990 502 220 (за тарифами мобільних операторів).

Також можна звертатися до Управління поліції охорони в області: 52-55-94; 067-350-55-68; 067-208-50-68.

Довідка

У 2015 році по Тернопільській області зареєстровано 274 квартирні крадіжки, з яких 117 розкрито (або 43%). За 2014 рік зареєстровано 189 квартирних крадіжок, розкрито – 102 (або 54%). За 2015 рік не скоєно жодної крадіжки з оселі, яка перебуває під охороною УПО. 
 

Вибір читачів за тиждень

Відео