Волонтерка Лілія Мусіхіна написала роман про жінок на війні

В рамках проекту "Війна" в книгарні “Є” відбулась зустріч із письменницею, громадською діячкою та волонтеркою Лілією Мусіхіною. Вона розповіла про свою майбутню книгу.

Лілія Мусіхіна – українська письменниця й етнограф, яку нині знають передусім як громадську діячку й активістку Самооборони Майдану Тернопільщини. Мужності та витримці Лілі можуть позаздрити чимало чоловіків. Волонтерка довгий час намагалась поєднувати роботу у видавництві та волонтерську діяльність, проте не склалось, повідомляє «20 хвилин».

- Я дуже довго мовчала, не могла писати, - каже Лілія Мусіхіна. - Розумію, що часовий проміжок між подіями і їх адекватним сприйняттям - не менше 20-ти років, і те, вони мають буди спокійними. Я не можу дозволити собі таку розкіш. Я  зустрілась з другом, і він сказав: "Ти розумієш, що якщо зараз не будемо писати ми, то років через десять писатимуть ті, хто не має до війни жодного відношення. І перебрешуть все". Я відкрила комп’ютер і за два тижні написався роман. 

За словами волонтерки, засновниця  Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв, п'єс та пісенної лірики про кохання "Коронації слова" переконала відправити рукопис в останній момент. Після цього Юрій Журавель запропонував проілюструвати майбутню книгу. Вона присвячена мужності жінок на війні, а також загиблим побратимам Ромі, Віті й Артему. Волонтери вирішили видати книгу власним коштом, а всі виручені гроші перерахувати родинам загиблих.

- Я не впевнена, що воно має якусь художню цінність, але це треба було зробити. Для хлопців їхні розповіді, які я збирала, також були важливі. Це була така собі спільна сповідь на папері, яка допомогла нам очиститись. Було несподівано приємно, що люди підхопили мої уривки у Фейсбуці.

Новий роман тернопільської волонтерки вийде у світ найближчим часом. Зараз книга на фінальному етапі створення.
 

Вибір читачів за тиждень

Відео