Агро-новини 19 лютого

Новини аграрного сектору.

Держгеокадастр збільшив відсоткову ставку для аграріїв втричі

Відсоткова ставка за користування землею зросла з 3% до 8%.

Держгеокадастр підняв відсоткову ставку за користування землею до 8%, повідомляє прес-служба Херсонської ОДА.

«Вчора я провів зустріч з аграріями району. Звичайно вони категорично проти підняття відсотком ставки. Раніше ми домоглися того, щоб близько 50% землекористувачів сплачували 3%. Але і тоді виникали проблеми з розрахунком. Якщо ставка збільшиться, це взагалі буде непід’ємна сума. Ми вважаємо такий підхід неправильним і його необхідно переглянути»,  зауважив перший заступник голови Цюрупинської районної державної адміністрації Херсонської області Костянтин Буганов.

Підняття відсоткової ставки спричинить зменшення кількості бажаючих орендувати землю для сільгоспвиробництва.

«Ми знайшли декілька фірм, які згодні взяти землю під 3% ренту, але їм відмовили в Держгеокадастрі, так як відсоткову ставку було піднято до 7%. Новий аукціон призначений на 11 березня, але я сумніваюсь, що хтось візьме в ньому участь, ставка занадто висока. Тому в цьому році «працювати» ця земля уже не буде і бюджет недоотримає близько 600 тис. грн (при ставці 3%)», – наголосив Костянтин Буганов.

Використання майже третини земель держфонду документально не зафіксовано

Наразі систем передачі повноважень органами державної власності не існує, тому 30% земель держфонду використовується без відповідних правових документів.

Про це на засіданні парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин заявив голова Держгеокадастру Максим Мартинюк під час обговорення законопроекту про передачу земель поза населеними пунктами через аукціони, повідомляє AgroPolit.com.

«В результаті передачі скоротиться кількість органів – їх буде лише 2. Контроль за землями не здійснювався, необхідно відновити це питання, оскільки воно є провідним. Мало хто займається охороною земель, це призводить до розорення. Оскільки Держгеокадастр володіє базою даних, то ми підтримуємо функції передачі і підтримаємо будь-який законопроект, що відповідає нашим вимогам», — заявив Максим Мартинюк.

Фермерів витісняють з ринку або змушують піти у тінь

Українських аграріїв заганяють у «конверти».

Збільшення податкового навантаження на агросектор призводить до того, що галузь іде в тінь, зазначає Урядовий Кур’єр.

«Лише за два роки податок на землю збільшився з 6 до 125 грн/га, а тепер — до 200! За таких умов конкурувати з великими агрохолдингами та іноземними компаніями, які активно почали заходити в область, не зможемо», говорить голова фермерського господарства імені Тараса Шевченка Здолбунівського району Віктор Атаманюк.

Фермери одностайно твердять: їх фактично змушують піти з ринку або ж заганяють у «конверти», адже ускладнився і порядок взяття землі в оренду.

«Якщо раніше угоди оренди безкоштовно реєстрували у сільраді на відповідній території, то кілька років тому офіційний Київ «винайшов велосипед»: фермер повинен виготовити проектну документацію на пай, погодити в управлінні Держгеокадастру, розробити договір оренди, який (увага!) зареєструвати в реєстраційній службі. Одне слово, треба пройти — і далеко не безкоштовно — чотири інстанції!», — розмірковує голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини, віце-президент Всеукраїнської АФЗУ Дмитро Українець.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео