Тернополян запрошують начитувати книги для незрячих

Книжки для школярів та студентів з вадами зору начитують вчителі та письменники, студенти та бібліотекарі, а також переселенці-пенсіонери.

Озвучити підручники та художні книги для людей з надто слабким зором закликають працівники обласної наукової бібліотеки. Насамперед, потрібно начитати книги, які уже затверджені для переліку спеціальної бібліотеки для незрячих, повідомляє 20 хвилин.

- Саме бібліотекарі стали координаторами начитування книг і підбору книг для начитування в Україні, бо ми знаємо запити користувачів, знаємо, що беруть за програмою, адже є постійний зв’язок з вчителями і з студентами, батьками, - зазначила завідувач відділу міського абонементу обласної наукової універсальної бібліотеки для дорослих Тетяна Ковалькова. - Особливо потрібно начитати підручники, бо саме таких книг особливо не вистачає дітям, які навчаються в школах, та студентам університетів.

Тернополяни жваво відгукуються на прохання про допомогу, кажуть в бібліотеці. До акції начитати книги для незрячих уже долучилися кілька волонтерів. Це тернополяни різних професій – юристи, журналісти, письменники, вчителі. П’ятеро бібліотекарів цього закладу також приступили до начитування книг. Їхні пробні роботи затвердили і тепер вони починають начитувати книги. Одна з бібліотекарів вже начитала половину книги Діккенса „Різдвяна пісня”. А студенти з педуніверситету паралельно начитують підручники для студентів вишів.

- Особливо потрібно, щоб долучалися вчителі, бо вони краще знають особливості прочитання підручників, - зазначає бібліотекар. - Також до нас долучилася переселенка з Луганської області. Вона також вчителька, зараз на пенсії, у неї гарно поставлений голос і вона теж начитає книги.

Перш ніж почати начитувати книги, потрібно зробити пробний запис, зазначила бібліотекар, і ці записи треба схвалити у Львові, а тоді вже можна начитувати усю книжку. Коли книжка дочитана до кінця, її теж надсилають у Львів, і програміст перетворює її в потрібний формат.

- На жаль, в нас в бібліотеці немає місця, де можна начитувати книжки, тому волонтери можуть робити це вдома, -  розповідає бібліотекар. – Для того, щоб зробити запис, потрібно лише диктофон, мобільний телефон і комп’ютер і скачати безкоштовну програму з Інтернету наприклад, Audacity, Gold wave чи Mp3DC220. Крім того, треба мати хорошу дикцію, потрібно вільно читати, з відповідною інтонацією.

Також потрібно дотримуватися інструкції начитування книги. Якщо начитувати підручник, треба не пропускати усіх важливих елементів, наприклад, якщо якесь правило розташоване в рамці треба так і прочитати – „правило в рамці” і далі саме правило.

- Аудіокнижка відрізняється від книжки в дейзі-форматі, - зазначила Тетяна Ковалькова, –  Кожна сторінка книжки – це окремий файл. Для незрячих потрібно читати усе - номер сторінки, хто видав, рік видання, анотацію, назву розділу тощо. Ми вже спробували начитувати книжку, і за годину можна начитати 15 сторінок книжки великим шрифтом.

Начитані тернополянами книги поповнять першу в Україні дейзі-бібліотеку – спільний україно-шведський проект, який вже впродовж року реалізують в Україні.

В Тернополі бібліотекарі хочуть організувати для начитування книг волонтерів, щоб ще й допомогти незрячій тернопільській школярці Марічці отримати пристрій для читання особливих книжок.

- Все почалося з того, що 2 листопада 2015 року в нас відбувся науково-практичний семінар щодо організації освіти незрячих людей, - розповіла головний бібліотекар відділу міського абонементу обласної наукової універсальної бібліотеки для дорослих Оксана Гавенко. -  Вчителька-методист однієї з шкіл звернулася до нас, щоб начитати книги для незрячої дівчинки Марічки, яка вчиться в 4 класі, за програмою – художню літературу і підручники, за якими вона зможе навчатися в наступні роки. Коли волонтери начитають книги, ця дитина зможе отримати дейзі-плеєр - пристрій для читання дейзі-книжок. Наша бібліотека активно підключилася до цієї програми, але ще хотілося б, щоб до цієї роботи долучалися інші бібліотеки Тернополя. Крім того, що ми допоможемо Марічці, ми допоможемо усім незрячим мати доступ до книг, якого раніше не було.

За рік реалізації проекту в Україні його активісти об'їздили наукові бібліотеки у всіх обласних центрах. Зараз начитується близько 2,5 тисяч книг.

- Шведи запропонували розмістити ці книги по жанрах і це буде краще, ніж зараз, за алфавітом, - зазначає Тетяна Ковалькова. - Невдовзі ми матимемо адресу, за якою можна буде скачувати книги в дейзі-форматі, які начитали бібліотекарі, волонтери. А читати такі книги можна або з дейзі-плеєрів або навіть з мобільного.

Довідка

Запис книжок для людей з вадами зору став можливим за підтримки академії «Svefi» (Швеція), міністерства науки і освіти України, парламентського комітету з питань науки і освіти, університету „Львівська політехніка”. Його мета – створення першої в Україні дейзі-бібліотеки для людей з глибокими ураженнями зору. Такі книги записують у спеціальному дейзі-форматі. Він особливо зручний для користувачів з вадами зору, бо має функцію багаторівневої навігації, тобто повністю незряча людина може за кілька секунд знайти в дейзі-книзі, записаній у такому форматі, будь-який розділ, параграф, сторінку або фразу.

Для бажаючих долучитися можна звертатися за телефонами наукової бібліотеки в Тернополі (0352) 52-03-74, 52-41-89, а також до активістів у Львові: 0-68-766-50-34 Марта Сидоряк, 0-97-67-67-362, 0-50-26-770-27 Петро Хімка,

e-mail: rclp@ukr.net, usi.lviv@gmail.com, www.openlife.lviv.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео