У Тернополі малюють писанки, щоб зібрати кошти для бійців

Малюють традиційні українські писанки і заробляють гроші для бійців тернопільські волонтери. Про початок роботи над писанками повідомляє волонтерка "Самооборони майдану Тернопільщини", етнографиня Лілія Мусіхіна. Жінка каже, що минулого року писанки "пішли" досить непогано. Цьогоріч теж розраховують заробити таким чином гроші на потреби бійців.

— Минулого року дуже непогано вийшло з писанками. Спочатку малювала я, хлопці сиділи підсміювались. Потім вже почали приходити люди, розмальовувати, приходили майстри-писанкарі. І заробили, і отримали масу задоволення. По-перше, ми можемо так заробити гроші, а по-друге — це патріотичне виховання молоді, — говорить волонтерка Добі. — Це дуже близьке мені, бо я завжди займалась народною культурою і це спосіб до кінця не втратити кваліфікацію. З понеділка ми всі озброємось писачками, будемо сидіти і писати тут.

Лілія Мусіхіна зазначає, що робота над писанками і заспокоює, і духовно збагачує, і дозволяє відволіктись від тривожних думок. Згодом готові роботи можна буде придбати на штабі "Самооборони".

Лілія Мусіхіна розповідає, що писанки роблять на повному яйці, але такі яйця потім не псуються. Якщо ж навіть яйце вибухне, що буває дуже рідко, то, значить, воно увібрало в себе негатив.

— Ми не видуваємо ніколи. Традиційно писанка не видувалась. Її виконувли на повному яйці, був цілий ряд засторог і рекомендацій, як її правильно писати, повинні писати жінки на повному не видутому яйці після молитви, в хаті має бути прибрано. Час, скільки яйце лежить у фарбі, часто відмірявся молитвами. Писанки не псуються. По-перше віск, який розтирається по яйці, плюс фарба створюють плівку. Може висохнути яйце, це нормально. Знаю, що було кілька випадків, коли яйця вибухали, кажуть, що це добре, бо, значить, в будинку, де зберігається писанка, є погана енергетика, воно втягує і вибухає. З етнографічної літератури знаю, що є випадки, коли заводяться черви в яйці, то це має бути на багатство писанкарки. В мене такого не було. Бувало, що яйця бувають тріснуті, ми її закопували десь в саду чи на дачі, — говорить Лілія Мусіхіна.

Писанка мала багато способів використання. Вона сприяла вегетації рослин, тому тріснуті писанки закопували в саду чи на городі. Писанка, розповідає етнографиня, допомагала жінці народжувати дітей, щоб не було важких пологів. В день, коли вона виходила заміж, перекидали писанку через пазуху, вірили: як легко писанка вилетить, так легко жінка народжуватиме дітей. Також вважали, що писанка сприяє медозбору. Писанку зі спеціальним зображенням клали на вулик, або у вулик. Була писанка, яка мала силу відвертати бурю.

— Писанкарство відроджується. Так само ляльки мотанки вернулись з небуття. Те, що етнологи збирали по крупинках. Багато етнологів зосередили свої зусилля на вивчені писанок, і слава Богу, — продовжує пані Мусіхіна.

Етнографиня і волонтерка вірить, що коли закінчиться війна, вона зможе знову повернутись до улюбленого заняття: вивчатиме і фіксуватиме народні звичаї і традиції. А поки запрошує всіх охочих приєднатись до роботи над писанками, щоби таким чином допомогти бійцям.

Штаб "Самооборони"  розташований на Грушевського, 1. Робота над писанками розпочнеться наступного тижня.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео