Отримувачів субсидій почнуть перевіряти цього тижня, - міністр фінансів

Минулого тижня Кабмін ухвалив постанову про початок масового підтвердження фінансової спроможності отримувачів соціальних виплат, субсидій, пенсій, виплат внутрішньо переміщеним особам.

Таким чином урядовці хочуть забезпечити справедливість при наданні державної допомоги та "відсіяти" "мертві душі" та тих, хто фінансово спроможний і може обійтися без соціальних виплат.

Разом з тим, знову ожила  і тема житлово-комунальних субсидій.

«Всіх українців, які подавали заявки на отримання субсидій, почнуть перевіряти вже із наступного тижня.» Про це повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько на своїй сторінці у Фейсбук.

На перший погляд, нічого незвичного не сталося. Справді, треба ж стежити за належним використанням державних коштів, адже мільйони людей в Україні мають не задекларовані доходи, і значна їх частина отримує чи розраховує отримати ті чи інші соціальні пільги та житлово-комунальні субсидії. Торік субсидію отримали практично усі, хто не полінувався подати заявку, бо процедура отримання субсидій була достатньо спрощеною і, що важливіше, влада фактично не переймалася перевіркою даних про заможність/незаможність, що їх подавали претенденти на субсидію.

Цього року уряд вирішив, з огляду на брак коштів у бюджеті, що настав час ретельно перевірити, чи справді гроші від держави отримують ті, хто без них не може обійтися. Названа вже конкретна сума, яку уряд хоче отримати в бюджет за рахунок проведення аудиту та верифікації соціальних виплат громадянам - 5 мільярдів гривень. Задля цього у структурі Міністерства фінансів створюється окремий підрозділ - управління верифікації та моніторингу виплат.

Наші журналісти запитали про нововведення директора департаменту соціального захисту населення ОДА, Вадима Боярського.

-Відповідність соціальних виплат, а зокрема й субсидій, їхнім отримувачам, перевіряли завжди. Але оскільки за спрощеною системою призначення субсидій, яка діє з минулого року, державною допомогою в області користуються понад 200 тисяч сімей, така перевірка матиме вибірковий характер. Громадянам, які заповнюючи декларацію, не приховували свої доходи хвилюватись не варто, - зазначає Вадим Боярський.

-Ті претензії працівників соціальних служб, які набрали розголосу у ЗМІ, можуть стосуватись призначення субсидій за 2014 рік, коли діяли інші правила призначення державної допомоги.  Сьогодні ж наявність будь-якого майна чи житлових приміщень не має значення. Лише, якщо, протягом року, ви здійснили разову покупку на суму понад 50 тисяч гривень, того ж місяця, обов’язково повідомте про це соціальні служби. В іншому випадку, ваша субсидія буде призупинена.

Директор департаменту вкотре нагадує, що і рахунки на банківських депозитах та відсотки, які власник отримує від банку за розміщення депозиту – не впливають на призначення субсидії.

-Я допускаю, що є певний відсоток людей, які цілеспрямовано приховали свої доходи, ми не застраховані під помилок фахівців, які призначали ці субсидії, і не виключаємо корупційні схеми, якщо буде доведено зумисність неправомірного призначення субсидії,  людям прийдеться її повертати.

Щоб ретельніше перевіряти правомірність отримання субсидії, у Міністерстві соціальної політики навіть запропонували створити новий орган - соціальний інспекторат.

Яна ФРИДРАК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео