Дві картини художника з Тернополя продали на благодійному аукціоні у Софії Київській

  Два живописних полотна заслуженого художника України Богдана Ткачика продано минулих вихідних на благодійному аукціоні "Арт-волонтер" у Софії Київській.

  Благодійна акція відбулася у Будинку митрополита, що в Національному заповіднику "Софія Київська". Мета аукціону –

зібрати  мільйон гривень на медичне обладнання для першого сучасного центру реабілітації хворих і поранених учасників АТО, що створюється у  Коломиї на Івано-Франківщині.

Перед початком аукціону помічник Міністра культури України, мистецтвознавець Світлана Яценко сказала, що аби підтримати бійців, українські митці започаткували нову ініціативу - благодійну платформу "Арт-волонтер".

   «Основою експозиції стали роботи, написані під час пленеру, який проходив у грудні 2015 року у Гошівському монастирі на Прикарпатті. До проекту також долучились відомі українські митці, які передали свої авторські картини на благодійність. Більшість учасників - заслужені художники України, лауреати мистецьких премій та відзнак, їхні роботи зберігаються в музеях України, інших країн світу та приватних колекціях. Всього - понад тридцять митців, які виставили на продаж 47 своїх полотен», - сказала пані Світлана.

    Це лише перший етап великого проекту "Арт-волонтер", який започатковано на Івано-Франківщині, але про який уже знають в усьому світі.

      Учасник Гошівського пленеру, заслужений художник України з Тернополя Богдан Ткачик на аукціон передав дві свої роботи. Це – «Гошів Різдвяний» та «Дорога до неба».

«Полотна великоформатні, 80 на 60 см. На одному із полотен зобразив нічний Гошівський монастир у новорічно-різдвяні дні, на іншому – карпатські полонини, що стрімко здіймаються до неба. Зараз наша Україна, як і ці карпатські стежки-полонини, спрямовані вперед, угору. І ведуть її туди найкращі сини і дочки, іноді віддаючи за це життя. Цю дорогу в небо першими пройшли герої Небесної Сотні і ними туди ж, як це не гірко говорити, відправляються кращі представники української нації... Буквально за тиждень перед цим аукціоном я приїхав із іконописного пленеру «Вікно у Небо. Зарваниця-2015», організованого нашими земляками – заслуженим художником України Миколою Шевчуком та заслуженим журналістом України Олегом Снітовським. Там, у Зарваниці, крім ікон ми писали маленькі іконки-оберги для захисників України. А тут, виручені з аукціону кошти підуть на створення реабілітаційного центру в Івано-Франківській області. А ще перед цим, був пленер у Карпатах, де ми через Інтернет продали картини і з виручених коштів купили 75 бронежилетів для наших співвітчизників-обронців. Чому це все роблю? Скажу відверто, я – людина немолода. Дасть Бог, улітку 65 буде. Але час такий, що кожен має чимось допомогти нашим хлопцям на передовій. Моя зброя – пензель. Тому роблю те, що вмію, знаючи, що певні кошти за мою творчу роботу підуть туди, де вони зараз конче потрібні – для медичної реабілітації поранених українських бійців», - сказав Богдан Ткачик.

 «Справжня природа людини, створена за подобою Божою, немислима без духовного пошуку і розвитку. Саме тому повноцінна особистість найперше прагне долучитися до одухотвореного, ціннісного і, водночас, безцінного. Картини, які презентовано на цьому аукціоні, це своєрідне віддзеркалення душі цього надзвичайного місця, де вони творилися. Здається, Гошів гріє кожного з нас цими картинами, отут, у святій Софії Київській. Пожертви, отримані від меценатів, що придбають ці полотна, спрямовуватимуться на відновлення тілесного здоров’я наших захисників, які повернулися додому із зони бойових дій», - сказав один із ініціаторів проведення Гошівського пленеру та благодійного аукціону, народний депутат України Анатолій Матвієнко.

  А мистецтвознавець, помічник Міністра культури України Світлана Яценко, звертаючись до митців та меценатів-учасників аукціону підкреслила, що мистецтво не тільки надихає на творчість, воно ще й і здатне зцілювати.

  «Сьогодні усіх нас об’єднали українські художники, які прагнуть підтримати захисників Вітчизни, вилікувати їхні рани. Нині над нами Свята Оранта – Премудрість Божа і Гошівська Божа Матір. Це символічне єднання сучасного і одвічного, людського і божественного наповнює наші серця радістю, зміцнює нашу віру в перемогу добра, а значить і України. Благодійний проект, що розпочався на Ясній горі у Гошеві – місці паломництва і благодаті та знайшов своє продовження у Святій Софії – центрі державотворення і духовного становлення України, покликаний згуртувати у прагненні допомогти нашим воїнам повернути здоров’я. Вірю, що ця ініціатива стане підтвердженням того, що мистецтво в буквальному розумінні слова здатне зцілювати людей. Дякую художникам, які передали свої картини на благодійність, та, насамперед, дякую всім, хто допоможе у реалізації цієї благородної справи», - сказала Світлана Яценко.

   Благодійний аукціон «Арт-Волонтер» завершився розпродажем картин. Щодо нашого земляка з Тернополя, заслуженого художника України Богдана Ткачика, то за дві його картини на аукціоні було заплачено 16 тисяч гривень, які будуть спрямовані на розбудову реабілітаційного центру для бійців АТО в Коломиї.

 Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео