Як у Тернополі відзначали 30-ту річницю «Нептуна»?

Моржі різного віку та з різних міст України приїхали 28 лютого до Тернополя, аби відсвяткувати запливом ювілей клубу загартування і зимового плавання «Нептун» - йому виповнилося 30 років.

Діти, чоловіки та жінки, віком від шести і до 81 року - що між ними спільного? Всі вони можуть проплисти 25 метрів, коли надворі ледве 10 градусів тепла. А можуть і в ополонку пірнути.
Найстаршому "моржу" Тернополя - 81 рік, його товаришу та другу за інтересом - 80. Обоє Богдани. Обоє допомагали будувати приміщення, де зараз любителі поплавати в холодну пору року мають можливість переодягнутися та прийняти душ, повідомляє «20 хвилин».

 - О, я морж зі стажем, - сміється пан Богдан. - Починав в 1975 році, ще задовго до того, як утворився клуб "Нептун". Тоді ми з другом почали пірнати на Ставі, недалеко від спортклубу. Але це що - ми от Каховське водосховище перепливали навіть.

Брали участь у запливі на 25 метрів і жінки. Таких сміливець знайшлося лише дві. Одна із них - Алла Лопатка - загартовується так вже 15 років. 

- Почалося все із того, що з чоловіком вирішили взимку скупатися в озері Святої Анни, - розповідає жінка. - А після того по трошки почали пірнати щоразу в холоднішу пору року - так і стали моржами. Зізнаюся, спершу трохи хворіла, але зараз будь-яка вірусна хвороба в мене минає за 2-3 дні, бо імунітет сильніший, ніж в пересічної людини.

 Подивитися на свято моржів зійшлося багато зацікавлених тернополян. Особливо багато було діток.

Особливу увагу привернули наймолодші учасники змагань - 11-річний Маркіян та 6-річний Наум Жильченки. Щоправда, в запливі вони участі не брали, але стрибнули в холодну воду.

 - Коли мені було шість років, тато запропонував піти зануритися, - пригадує Маркіян. - Ми прийшли, я подивився, що багато людей плаває, то й подумав, що там тепла водичка. Тож спершу заліз по пояс. А потім почав занурюватись повністю.

Молодшому його братику шість і в нього вже рік стажу у моржуванні. Однак хлопці кажуть, що скоро в місті з'явиться ще молодший за них любитель екстремального купання - їхній трирічний братик.

Опісля змагань на всіх гостей свята чекала приготовлена членами клубу їжа - рибна юшка, печена картопля та плов.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео