Від сьогодні зросли ціни на алкоголь: пляшка горілки коштує вже 70 гривень

Горілка подорожчала на 15, вино - на 10, а пиво – на 2 грн.

Слідом за підвищенням акцизів на сигарети з 1 березня в Україні істотно зріс акцизний збір на алкоголь. В уряді сподіваються, що дане підвищення допоможе не тільки збільшити надходження до бюджету, але і стимулювати українців зав'язувати зі шкідливими звичками. Однак експерти і учасники ринку побоюються, що це призведе до зростання обсягів контрабанди та бурхливого розвитку тіньового ринку, повідомляє 112.

Наприкінці минулого року Верховна Рада затвердила суттєве підвищення акцизів на алкогольну і тютюнову продукцію. Внаслідок цього з 1 січня акциз на сигарети виріс на 40% - до 318,26 грн/1000 штук. А з 1 березня зросте ще й акцизний збір на пиво, кріплене вино й ігристе вино в 2 рази - до 2,48 грн/літр, 7,16 грн/літр і 10,4 грн/літр відповідно. Також підвищиться акцизний збір на міцні спиртні напої – на 50%, до 105,8 грн/літр 100% спирту. Українська влада запевняє, що завдяки такому підвищенню державна скарбниця зможе суттєво поповнитися.

Раніше в Міністерстві фінансів прогнозували, що за рахунок зростання акцизів на алкоголь і тютюн в 2016 році держбюджет додатково отримає 18,1 млрд. грн. За розрахунками того ж Міжнародного валютного фонду, збільшивши акциз на тютюн на 40%, Україна зможе вже в 2016 році отримати надходження до бюджету на рівні 28,7 млрд. грн., при тому, що в 2015 році обсяг надходжень від акцизу на тютюн становив трохи більше ніж 22,2 млрд. грн. Крім цього, ініціатори підвищення акцизів традиційно спекулюють на темі "здорової нації", обіцяючи зниження кількості курців та алкозалежних.

Вибір читачів за тиждень

Відео