17-річний тернополянин став чемпіоном України з більярду

Перше, третє та шосте місця вибороли тернополяни на першому етапі юнацького Кубка України з вільної піраміди. Змагання відбулися у Чернівцях в середині лютого.

В результаті кубок переможця дістався спортсмену з Тернополя Віталію Свисту. 14-річна тернополянка Юлія Малахова виборола третє місце, а її колега «по цеху» Дмитро Левчик - 6-те, повідомляє Номер 1.

Тернополянка Юлія Малахова займатися більярдним спортом почала влітку минулого року. Втім уже зараз дівчинка показує доволі хороші результати. Напередодні Кубка України спортсменка їздила на змагання серед дорослих, які відбулися у Рівному. Юля каже, цей досвід допоміг почуватися впевненіше на юнацькому чемпіонаті.

- Загалом посилена підготовка до змагань тривала близько трьох тижнів. Звичайно, найбільшим страхом перед змаганнями було програти. Особливо зважаючи на те, що серед учасників були кандидати у майстри спорту, - розповідає Юлія Малахова.

Після змагань тернополянка з тренером проаналізували гру, побачили недопрацьовані моменти і зараз працюють над їх усуненням. Дівчина зізнається, що трохи бракувало впевненості, але переконана, що з часом вона до неї прийде.

Юля тренується під керівництвом тренера Ростислава Лящука. Уже наступного тижня вона розпочне підготовку до другого етапу Кубка - відбору на чемпіонат світу, який відбудеться у червні.

Втретє чемпіоном України серед юніорів став тернополянин Віталій Свист. Уперше найвищий результат спортсмен здобув у 2013 році. Уже через рік, у 2014, повторив свій успіх. Третю перемогу на Кубку України Віталій виборов у Чернівцях. Причому у фінальному матчі обіграв свого суперника з рахунком 6:3.

У віковій категорії спортсмена змагалися 17 учасників. Серед них - кандидати у майстри спорту, власники першого юніорського розряду і навіть колишні чемпіони України.

- Коли їхав на турнір, одразу був налаштований на перемогу. Я граю вже близько восьми років, тому в мене достатньо досвіду. Це допомагає почуватися під час гри вільно. Мене нічого не сковує. Я знаю, як вийти з тої чи іншої ситуації, і розумію, що виграти можна у будь-якого суперника, навіть якщо це чемпіон світу, - розповідає Віталій Свист.

З деякими учасниками Кубка Віталію вже доводилось зустрічатися за одним столом.

- Легше грати з тими, кого у свій час вже перемагав. Я бачив їхню манеру гри і міг передбачити наступний крок. Та, поряд з тим, відчувається дискомфорт, адже прикро було б програти тим, кого вже вдавалося перемогти, - ділиться враженнями Віталій.

Тренуються тернопільські спортсмени на базі більярдних клубів «Форт» та «Абриколь», де, до слова, і розміщена Федерація більярдного спорту в Тернопільській області. А нещодавно в одному із клубів розпочався набір у школу більярдної майстерності.

Вибір читачів за тиждень

Відео