Перинатальний центр – пілотний проект для тернопільських дорожників

Реконструкцію Тернопільського обласного перинатального центру «Мати і дитина», що на вул. Замковій, 10, нарешті завершили.

Більше того, забувши про скандали і кримінал, готуються до урочистого відкриття закладу. Навіть чекають у гості самого голову Верховної Ради Володимира Гройсмана.

Відділ технічного нагляду має відповідні ліцензії

Втім, зараз не зайве нагадати, що передувало такій радісній новині. Адже реконструкцію пологового відділення обласного перинатального центру почали ще за попередньої влади. У 2012 році вдалося виконати робіт на 15 млн 151,9 тис. грн. Після цього два роки ремонту не продовжували через відсутність грошей. Натомість розслідували кримінальні справи, пов’язані із підозрами про розкрадання коштів щодо підрядника.

Увесь цей час медикам і породіллям було доволі складно. Адже перинатальний центр «Мати і дитина» - єдиний в області заклад охорони здоров’я ІІІ рівня із надання високоспеціалізованої медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям і новонародженим з групи високого ризику, які потребують високої інтенсивності лікування на основі використання сучасних технологій.

Реконструкцію вдалося відновити лише у 2015 році. Відповідно до Постанови Кабміну від 03.08.2015 р. «Деякі питання використання у 2015 році державних капітальних видатків», Київ виділив 25 млн 810 тис. грн для реконструкції існуючих будівель комунального закладу «Мати і дитина». Тоді розгорівся ще один скандал, адже голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна прийняв рішення визначити замовником робіт у закладі охорони здоров’я… Службу автомобільних доріг в області. Частині тернополян такий крок видався, м’яко кажучи, нелогічним.

- Наша спеціалізація, дійсно, - будівництво і реконструкція автомобільних доріг, - визнає перший заступник начальника Служби автомобільних доріг в області Володимир Хемій. – Проте наш відділ технічного нагляду має ліцензії, сертифікати на всі види будівельно-монтажних робіт, у тому числі – на реконструкцію будівель.  

До 8 березня пологове відділення має прийняти породіль

Перинатальний центр став, по суті, пілотним проектом для дорожників. Виконавцем робіт визначили ТзОВ «Пром-Індекс». Ремонтні роботи на об’єкті щодня виконували 120-160 працівників цієї фірми.

- Ми спробували, чи зможемо дати раду із такими об’єктами. Довели, що це – нам під силу, - продовжує він. – Ми дійсно можемо вести нагляд і бути замовником таких робіт.

На території перинатального центру наразі завершують благоустрій. Приїдуть високі гості чи ні, а до 8 березня оновлене пологове відділення має прийняти перших породіль.

- Так, щоб ви зрозуміли обсяг робіт. Ми відремонтували три поверхи першого корпусу, а також підвальне приміщення разом із підсобними, - перелічує Володимир Хемій. - Палати розраховані на одну-дві породіллі. Всюди – євроремонт. У кожній палаті є санвузол із душовою. Гаряча вода буде подаватися постійно. Відремонтовані також сходові клітки, коридори, хол, три ліфти, приймальне відділення, 32 палати, операційний блок, 27 кабінетів, 36 санвузлів і харчоблок. Водопостачання, теплопостачання – нове.

Окрім того, у перинатальному перекрили горище, провели необхідні електромонтажні роботи, а також встановили сучасне вентиляційне обладнання, металопластикові і протипожежні двері, бойлери, облаштували систему оповіщення. Зовсім новим для дорожників було монтування медичного лінолеуму, освітлення в операційних. Ці роботи доручили спеціалізованим організаціям, а самі – лише наглядали.

- Я не хочу згадувати попередників… Нам поставили завдання, виділили конкретні кошти, і ми все виконали, - підсумовує Володимир Хемій.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Довідка. Для оновленого пологового відділення купили 40 багатофункціональних ліжок, 38 ліжечок для новонароджених, 8 із них - з підігрівом. В оновленому приміщенні встановили 410 модульних спеціалізованих медичних світильників, 45 кнопок виклику медперсоналу, 28 вмонтованих світильників-нічників, 26 світлодіодних годинників із термометрами, а також 10 камер відеоспостереження у коридорах і операційних. У палатах постелили 946 кв. м спеціального медичного лінолеуму.

Вибір читачів за тиждень

Відео