Тернопільщина дізналась, як виконувався минулорічний бюджет, чому міліють ставки і на що скаржаться пенсіонери

  Колегія облдержадміністрації розглянула виконання бюджету за 2015 рік, ситуацію із зверненням громадян та використання водних ресурсів в краї.

         Про бюджет, субвенції та видатки на соціальну сферу 

  Лише дуже уважний слухач міг розібратися у засиллі цифр, відсотків, порівнянь, які навів у своїй доповіді директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк. Зрештою, інакше і не могло бути. Бо як же говорити про виконання бюджету області, не наводячи цифр? Тому, хоча б побіжно, окреслю деякі позиції, що характеризують виконання основного фінансового документу області у минулому році.

  Отож, у процесі виконання місцевих бюджетів у 2015 році досягнуто 464,4 млн гривень (43,3 %) приросту надходжень до загального фонду щодо попереднього року. Фактично надійшло 1537,8 млн гривень власних доходів, а це - 113,4 відсотка до плану, затвердженого місцевими радами.

«Водночас, у зв’язку із невиконанням 23 місцевими радами плану доходів недоодержано 800 тис грн. Субвенцій з державного бюджету по загальному фонду одержано 4935,5 млн грн.  Для галузей соціально-культурної сфери із загального обсягу видатків на заробітну плату з нарахуваннями на неї направлено 3049,9 млн гривень», - сказав Степан Скибиляк.

  Головний фінансист області повідомив, що на виконання заходів обласних програм використано 32,8 млн гривень. Зокрема, на обласну цільову соціальну програму оздоровлення та відпочинку дітей – 4,6 млн гривень, програму розвитку видавничої справи та інформаційного простору  – 1,2 млн гривень. На виконання заходів обласної програми вшанування українців, постраждалих у XX столітті внаслідок окупаційних режимів, та вшанування Героїв Небесної Сотні, учасників антитерористичної операції спрямовано 184,8 тис. гривень.

     «За рахунок коштів місцевих бюджетів в області проводились заходи із підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції, та членів сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції, на які використано 11,3 млн гривень. З обласного бюджету департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації у рамках відповідної програми спрямовано

1,8 млн гривень, департаменту соціального захисту населення – 0,5 млн гривень. У рамках програми “Турбота” для надання матеріальної допомоги мобілізованим особам та їх сім’ям, сім’ям загиблих (померлих) та поранених учасників АТО профінансовано 2,6 млн гривень. Крім того, на придбання медикаментів Тернопільській університетській лікарні для лікування поранених учасників антитерористичної операції, які потребують дороговартісного лікування, профінансовано 400 тис. гривень», - сказав у своїй доповіді Степан Скибиляк. .

      За його словами, за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку на будівництво та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери та житлово-комунального господарства область отримала 98,6 млн гривень, з яких освоєно 95,1 млн гривень, та 5 млн гривень державних капітальних видатків на будівництво державного архіву на 1,5 млн одиниць зберігання в . Тернополі. У цілому ж, на розвиток, будівництво та зміцнення матеріально-технічної бази використано 478 млн гривень бюджетних коштів.

      Кілька слів про освіту та медичну галузь. Виявляється, внаслідок закриття трьох загальноосвітніх навчальних закладів, призупинення діяльності десяти малокомплектних шкіл

зекономлено 340 тис. гривень. Крім цього, збільшено обсяг медичної субвенції майже на 60 млн гривень.

    Найбільше дзвонять владі пенсіонери та інваліди

Начальник відділу роботи із зверненнями громадян облдержадміністрації Людмила Сух оприлюднила цифри, що стосуються сфери її компетенції.

      Так ось, у 2015 році до органів виконавчої влади всіх рівнів та органів місцевого самоврядування області надійшло 119145 звернень громадян. Позитивно вирішено 86820 звернень або 72%.

«За цей період керівництвом обласної державної адміністрації проведено майже півсотні телефонних, «гарячих ліній». Такою можливістю безпосередньо поспілкуватись із керівництвом області скористались близько ста громадян. Безпосередньо до обласної держадміністрації упродовж  2015  року  надійшло 2743 звернення, що на 40% більше,  ніж два роки тому. Відсоток позитивно вирішених звернень знизився на 6%. Найбільше звернень громадян від загальної кількості надійшло від мешканців Борщівського, Бучацького, Кременецького, Тернопільського районів та міста Тернополя», - підкреслила Людмила Сух.

Що ж найбільше хвилює наших земляків? Передусім, питання аграрної політики і земельних відносин, соціального захисту населення, забезпечення дотримання законодавства та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, житлові питання, комунального господарства, охорони здоров’я.

   «У загальному обсязі листів громадян, їх звернень під час усних прийомів до керівництва облдержадміністрації 17% або 460 звернень займають листи пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни та праці, багатодітних сімей, учасників аварії на Чорнобильській АЕС. Основною причиною надходження таких звернень громадян вищенаведених категорій є соціальна незахищеність, важкий матеріальний стан. Їх найбільше турбує призначення субсидій та підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, забезпечення  медикаментами за пільговими цінами, виділення коштів на проведення хірургічних операцій в закладах охорони здоров’я, надання матеріальної допомоги та отримання соціальних виплат.

Враховуючи звернення громадян з питань соціального захисту, надання матеріальної допомоги, виділення коштів на лікування, проведення хірургічних операцій у минулому році головою обласної державної адміністрації виділено грошову допомогу понад 360 громадянам на суму 150 тис.  гривень», - підкреслила Людмила Сух.   

    Торік зріс потік звернень громадян стосовно оформлення та призначення субсидій на житлово-комунальні послуги. Найбільше телефонували з цих питань жителі Гусятинського, Підволочиського, Тернопільського, Теребовлянського районів та  Тернополя.

      Присутні на колегії дізналися, що упродовж минулого року голови райдержадміністрацій згідно з графікам мали провести 181 виїзних прийомів, проте фактично провели 134. Як наслідок, ними охоплена незначна кількість населених пунктів відповідних територій. Що ж, наведені приклади є чутливим індикатором не тільки рівня довіри людей до влади, а й те, як влада ставиться до тих, кому вона повинна служити.

                          Води стає все менше і менше

Найбільш емоційним і аргументованим на засідання колегії ОДА був виступ директора обласного департаменту екології та природних ресурсів Ореста Сінгалевича.

  Орест Васильович супроводжував свою доповідь зрозумілими діаграмами, графіками, що викликало у загалу непідробну зацікавленість. Отож, для тих, хто цього не знає, повідомлю: за водозабезпеченістю Тернопільська область займає 15 місце в Україні. Маємо 1401 річку загальною довжиною 6066 км, 26 водосховищ загальною площею водного плеса 3579 га, об’ємом води 81,2 млн. м3 і 886 ставків загальною площею водного плеса 5627 га,. Є ще понад 3430 артсвердловини і 74 285 шахтних колодязів.

 «Але розподіл водних ресурсів в області нерівномірний. Найменше водозабезпеченими є Борщівський, Гусятинський, Заліщицький та Чортківський райони. Протягом останніх років внаслідок кліматичних змін спостерігається значне обміління або й повне висихання джерел, потоків і малих річок, катастрофічне зменшення дебіту верхніх горизонтів і зниження запасів підземних прісних вод. У результаті цього в багатьох населених пунктах, де для побутових і господарських потреб використовувалися шахтні колодязі, зникла вода. Це створило серйозні проблеми життєдіяльності в першу чергу сільського населення», - підкреслив Орест Сінгалевич.

   На його переконання, потрібно розпочати в області реалізацію  створення генеральної схеми облаштування ставків-акумуляторів води. А нині діючі ставки не дають фінансової віддачі за їхню оренду, від чого міліє обласна казна. Наприклад, в Бережанському районі за 3 стави недоплачено 66,3 тис. гривень, у Зборівському за 8 ставів – 146,2  тис. у Лановецькому  за 4 стави – 178,8 тис. гривень.

«Таким чином, тільки  27 орендарів водних об’єктів недоплатили до бюджету 616,3 тис. гривень у той час, як загальна сума орендної плати, що надійшла до бюджету в 2015 році складає 194 тис. гривень. Для стабілізації гідрологічної ситуації в області необхідно збільшувати лісистість території шляхом створення нових лісових насаджень та придорожніх лісозахисних смуг. До цієї справи має бути залучена громадськість, у тому числі шкільна та студентська молодь. Необхідно також розробити генеральну схему та споруджувати на земельних ділянках загального користування водойми для акумуляції дощових і талих вод. Це дасть можливість не лише утримувати воду для господарських потреб, але й покращувати мікрокліматичні умови», - наголосив директор обласного департаменту екології та природних ресурсів Орест Сінгалевич.

   Колегія засвідчила, що практично усі сфери економіки та життєдіяльності населення області стоять перед серйозними викликами. І ці виклики пов’язані не тільки із змінами клімату. Вони досить часто виникають через чиновницьку байдужість, відверте нехтування законом, зверненнями та листами мешканців області.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео