Агро-новини 4 березня

Новини аграрного сектору

Молоко та м'ясо подорожчають уже у березні

У березні за 1 кг свинини в середньому доведеться заплатити 66 грн. А вартість молока, за прогнозами українських виробників, підвищиться на 25%, повідомляє «Press Центр».

Фахівці стверджують, що на ціну м'ясо- та молокопродуктів вплине не тільки здорожчання сировини, а й курс валют. Ймовірно, уже у березні 1 л молока у поліетиленовому пакеті коштуватиме не 10 грн., а 11,5 грн. Тож на полицях магазинів пакет молока можна буде придбати за 15 грн.

Зростуть ціни і на свинину та птицю. Очікують, що вже у березні ціна підніметься на 5%. Ціни на яловичину поки лишаться сталими.

В український АПК інвестує 60 країн світу

Іноземні інвестиції в українську аграрну галузь надходять більш як з 60 країн світу, повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Владислава Рутицька, пише Мінагропрод.

За її словами, є перспективи щодо розширення двосторонньої інвестиційної співпраці з Китаєм, Кореєю, Японією, Індією, Іраном, Об'єднаними Арабськими Еміратами та Саудівською Аравією у галузі сільського господарства.

- Мінагропрод впроваджує реформи і відкритий до діалогу. Окрім того, ми ведемо активну роботу з міжнародними фінансовими організаціями та представницькими установами іноземних інвесторів в Україні, — додала заступник міністра.

Селянин може не отримати переваг від «органічної революції» — експерт

Існує ризик, що селянин теж не отримає суттєвих переваг від запланованої «органічної революції» у вітчизняному виконанні, зокрема щодо створення нових робочих місць, вважає доктор економічних наук, завідувач відділу соціоекологічних проблем сталого розвитку «Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України» Ярослав Остафійчук, повідомляє «Економіст».

За його словами, органічне сільське господарство має значний потенціал для забезпечення життєдіяльності сільської громади та працевлаштування місцевого населення, оскільки потребує, як правило, більше ручної праці. Саме дрібні та середні фермерські господарства в Європі є основними виробниками органічних продуктів. Для багатьох із них це найбільш дієва стратегія виживання.

 - Натомість у вітчизняному органічному виробництві, як і у сільському господарстві загалом, переважає великотоварне монокультурне землеробство (близько 80% продукції становить пшениця озима, соняшник і кукурудза на зерно) - менш трудомістке та більш механізоване, порівняно з овочівництвом чи тваринництвом, — сказав він.

Також додав, що при цьому подальше збільшення посівів соняшнику та кукурудзи, навіть під гарною вивіскою «органічне землеробство», не сприятиме покращенню стану ґрунтів.

- Скажімо, у Швейцарії органічна кукурудза вирощується на тій самій ділянці раз на 6–8 років. Сумнівно, що схожі стандарти будуть дотримані в Україні, — підсумував він.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео