Конфлікт: тернополяни захищають свої гроші чи скандального забудовника? (фото)

Пайовики київського забудовника «Набережний квартал» були такими активними на засіданні Тернопільської міської ради, що тимчасово заблокували роботу шостої сесії.

Кілька десятків людей вимагали узаконити їхні права на будівництво, яке вже розпочали на вулиці Микулинецькій, 116. Відтак, вони просили зняти з порядку денного питання про передачу земельної ділянки від ТОВ «Комунсервіс-Серет» іншому ТОВ – «Комунсервісбуд». Коли до них не дослухалися, люди заблокували роботу сесії і фактично змусили міського голову оголосити перерву. І це – не все, адже найактивніші пікетувальники проривалися до трибуни і після ухвалення рішення з питання, що стосувалося новобудови на території нині недіючого цукрового заводу.

«Не буде сьогодні сесії. Можете всі йти»

Напруга у залі почала наростати від самого початку сесії, адже люди зібралися під стінами мерії задовго до початку засідання («Терен» писав про це ТУТприм.). Міський голова відразу запропонував дати слово представникам громади, які прийшли відстоювати свої права і висунули кілька вимог до влади («Терен» писав про це ТУТ і ТУТприм.).

Проте, коли на сесії вирішили заслухати депутатські запити, стало ще «гарячіше». Адже найбільший гурт протестувальників захищав інтереси київського забудовника «Набережний квартал». З’ясувалося, представники кооперативу «Файне місто-2» мають намір звести будинок на вулиці Микулинецькій. Більше того, будівництво уже стартувало, проте виникли проблеми із встановленням власності на земельну ділянку. Люди вимагати зняти із розгляду питання №26, навіть намагалися перешкодити проведенню сесії.

- Не буде сьогодні сесії. Можете всі йти, - гукала жінка із червоним шаликом на шиї.

-  Я вас дуже прошу, будь ласка, не зривайте роботу сесії, дотримуйтесь закону. Тому що для того є міліція, - намагався заспокоїти натовп міський голова.

-  Чого ми маємо не зривати? Ви нас не чуєте? – почув він у відповідь.

-  Ми вас почуємо під час розгляду питання №26. Ніхто рішень зараз ніяких не приймає. Буде 26-те питання, тоді вам дадуть слово, - продовжував мер.

-  Ніхто не буде виступати! – категорично заперечила жінка.

Люди не відходили від трибуни, поки виступали Михайло Ібрагімов, Андрій Артимович, Петро Ландяк («Терен» писав про це ТУТприм.). Депутатам довелося перекрикувати гамір і дитячий плач, адже одна із жінок привела у зал малу дитину (див. фото – прим.)

 

Надал «протягнув» власні зміни до цього рішення

Перейти до розгляду гострого питання спокійно не вдалося. Тому відразу після звіту про виконання «Програми економічного і соціального розвитку міста за 2015 рік», що було у порядку денному №1, депутати взялися до №26. До трибуни вийшов доповідач начальник міського відділу земельних ресурсів Віктор Кібляр.

- Розглядається проект рішення про надання земельної ділянки площею 3,63 га ТОВ «Комунсервісбуд» за адресою вулиця Микулинецька, 116 на 5 років для обслуговування викупленого горизонтального каналізаційного відстійника і його реконструкції і будівництва групи житлових будинків, - сухо і доволі тихо промовив чиновник.

Відтак Сергій Надал попросив говорити голосніше, аби потім не було нарікань і перекручень.

– Хочу уточнити, - каже він. - У зв’язку зі зміною власників на нерухомість, за нотаріальною згодою, робиться передача землі від одного власника до іншого. Я правильно зрозумів суть питання?

Віктор Кібляр погодився і пояснив, що навіть межі і цільове призначення ділянки не змінюється. Після цього гамір посилився, адже люди наполягали, що частина тієї землі повинна перейти їхньому кооперативу «Файне місто-2». Попри їхній спротив, Сергієві Надалу вдалося «протягнути» власні зміни до цього рішення. «За» були 25 депутатів.

- Озвучую. Протягом місяця «Комунбудсервіс-Серет» зобов’язаний із вами укласти угоду про початок будівництва, - озвучив він свою пропозицію. - Якщо вони цього не зроблять, то не отримають від міської ради жодних документів. Якщо із вами цю угоду не укладуть, на наступній сесії це рішення буде скасоване. Якщо в місячний термін ви не зможете розпочати будівництво, ми ще раз із вами зустрічаємося.

«Файне місто-2» оскаржило рішення міськради

Рішення із запропонованими змінами підтримали 32 депутати. Мер запевнив людей, що він особисто є гарантом його виконання. Утім, пайовиків компанії «Набережний квартал» було нелегко заспокоїти. Їх зовсім не лякало, що вони захищають скандального забудовника. Нагадаємо, у ряді тернопільських ЗМІ повідомляли, що ця компанія – чергова будівельна афера («Терен» писав про це ТУТприм.).

– Це соціальне житло. Більше у нас не буде можливості отримати квартири за такими низькими цінами, – заявив один із пайовиків із трибуни. – Ми вже гроші заплатили…

Захищати інтереси пікетувальників до трибуни пішла і депутатка від «Свободи» Наталія Паньків. Вона представилася право захисницею, яку запросили тернополяни. Разом із пайовиками був і юрисконсульт фірми. Він пояснив, що раніше міська рада надала ділянку ТОВ «Комунсервіс-Серет». Це підприємство брало її… для обслуговування і реконструкції відстійника. Цю будівлю давно знесли і уклали договір про будівництво багатоквартирного житлового будинку із житлово-будівельним кооперативом «Файне місто-2». Проте торік у грудні Тернопільська міська рада скасувала містобудівні умови на початок ведення будівельних робіт. Тобто мерія скасувала видані раніше дозволи, начебто, щоб вберегти пайовиків від можливої будівельної афери. Тож це питання є предметом судового спору, адже «Файне місто-2» оскаржило рішення міськради.

- Із першим товариством у нас договір на будівництво є, а з другим – нема і не буде, - гукали люди. – Так, у нас хочуть забрати усі законні можливості для завершення будівництва. Подивіться на перелік засновників тих фірм! Це – ті самі п’ятеро людей, представники відомих тернопільських забудовників. Пан Смакоуз (Компанія ТОВ «Компанія Добробуд» - прим.) себе сам у ту компанію включив.

Сергій Надал не витримав і оголосив перерву

Через скандал, що виник на засіданні, у зал підтягнулися працівники приватної охоронної фірми «Авангард», що віднедавна охороняє міську раду. Це не допомогло. Гамір не стих. Тож міський голова Сергій Надал не витримав і оголосив перерву на 30 хвилин. Після неї засідання продовжилося. Більшість пікетувальників вийшли із зали, але юрисконсульту і жінці у червоному згодом пощастило ще раз добратися до трибуни.

- Через прийняте вами рішення виникає юридична колізія, - звернувся до депутатів юрисконсульт. – Вам треба доповнити його, зобов’язавши ТОВ «Комунсервісбуд» у триденний строк укласти договір суборенди на ту ділянку, де «Файне місто-2» веде будівництво багатоквартирного будинку…

Чоловікові не дали договорити. Міський голова почав махати руками. Мовляв, усі ці нюанси можна обговорити особисто, у нього в кабінеті. Лише тоді люди покинули залу.

Утім, вочевидь, ставити крапку у цьому скандалі ще рано. Чи будову на Микулинецькій, 116 вдалося зрушити із мертвої точки, стане зрозуміло уже за кілька днів. В іншому разі – на наступній сесії депутати будуть змушені будуть повернутися до питання пайовиків компанії «Набережний квартал» і скасовувати рішення, ухвалене 3 березня. Які ще рішення прийняли на цій сесії міської ради, читайте ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео