Агро-новини 7 березня

Новини аграрного сектору.

Похолодання не принесе загрози сільгоспкультурам

У південних областях відновилася вегетація озимих.

Останній місяць зими для посівів озимих в Україні був дуже м'яким, повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише «ПроАгро».

За її словами, середня лютнева температура у цілому по країні виявилася на 5-8 градусів вище норми, через що у південних областях навіть відновилася вегетація рослин і вже на початку місяця там склалися сприятливі умови для початку посівної ранніх ярих.

- Зараз відновлення життєдіяльності сходів озимих спостерігається вже і у деяких центральних областях, а також у Харківській області і навіть на півдні Київської. Проте, сьогоднішнє тепло ще не є весняним, тому пробудження рослин відбувається поступово, що дуже важливо для їх правильного розвитку, — зазначила Тетяна Адаменко.

У найближчі дні, за її словами, денні температури в Україні піднімуться вище 10 градусів тепла і встановиться сонячна погода. Це створює сприятливі умови для початку весняної посівної у центральних і східних областях. Тим більше, що практично на всій території запаси вологи і у верхньому, і у метровому шарі ґрунту зараз є оптимальними.

- До середини березня метеорологи прогнозують теплу погоду і помірні опади на більшій частині регіонів. Лише у деяких північних областях в окремі ночі температури можуть опускатися на кілька градусів нижче нуля. Надалі ж не виключені короткочасні періоди похолодань, але вони вже не будуть представляти для посівів сільгоспкультур ніякої загрози, — додала експерт.

Максимальне підвищення цін на свинину очікується у травні

Підвищення цін на свинину слід очікувати у середині березня, які досягнуть максимуму на початку травня цього року, прогнозує голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, пише прес-служба асоціації.

- Вартість свинини для кінцевого споживача продовжує зростати не зважаючи на те, що у 2015 р. закупівельна ціна кілограму живої ваги була трохи більшою ніж 30 грн., а на початку цього року впала до 26 грн., а на окремі категорії свинини — до 23 грн. Хоча вже у березні прогнозується поступове зростання закупівельної ціни до 27 грн/кг, – зазначила Ірина Паламар.

Також додала, що підвищення ціни на свинину пов’язане зі світовими тенденціями на ринку, девальвацією гривні та наближенням святкових вихідних. Окрім цього, рік у рік на початку посівної кампанії відбуваються спекуляції, які призводять до підвищення цін на пальне.

- Підвищення ціни на свинину також пов’язане з пожвавленням споживчої активності у роздрібній торгівлі та надлишком пропозиції свинини в живій вазі на ринку, – додала вона.

Чверть фермерів досі обробляють землю кіньми

В Україні чверть сільськогосподарських домогосподарств використовували коней для обробітку землі, пише прес-службаУкраїнського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), посилаючись на дані Держстату у 2015 р.

Лише 17% сільськогосподарських домогосподарств мають хоча б якусь сільськогосподарську техніку, з них у третини є трактори, у 4,6% — автомобільний транспорт і у 2,3% — комбайни.

- Факт використання коней для сільськогосподарських робіт свідчить про катастрофічну ситуацію із забезпеченістю селян технічними ресурсами, — прокоментував експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Віталій Кордиш.

Також додав, що це є причиною низької ефективності виробництва. Адже за відсутності належного технічного забезпечення та значної частки застосування власної ручної праці не можливо забезпечити високий рівень ефективності виробництва.

У 2015 р. частка домогосподарств у валовій продукції сільського господарства склала 45%.

Підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео