На Тернопільщині відкриють новий хоспіс

Хоспісну допомогу надаватимуть із травня на базі обласної протитуберкульозної лікарні, що у с. Плотичі Тернопільського району. Для пацієнтів забезпечать 30 ліжкомісць, допомога буде безкоштовною.

Про це  повідомив голова правління Всеукраїнської громадської організації «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Василь Князевич під час брифінгу, який відбувся 10 березня в облраді.

Кошти на відкриття закладу виділятимуть з місцевого та обласного бюджетів, також залучатимуть благодійників. Програму для фінансування, за словами Василя Князевича, ще не затвердили.

- Щоб в Україні повноцінно запрацювала хоспісна медицина, потрібно приблизно 15 років, - говорить голова правління «Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги». – На даний час створили 1,5 тис. ліжкомісць для такої допомоги. На Тернопільщині – це лише хоспіс міської лікарні №1. Тому є дефіцит місць.

Працівники закладу проходитимуть відбір на толерантність. Також до колективу включатимуть капеланів.

- У закладі будуть люди, які пройшли курс лікування в онкодиспансерах і уже практично не мають надії на повне видужання. Працівники повинні мати особливий підхід до пацієнтів, - додає Василь Князевич. – Також розуміємо, що медицина вирішує не все. І духовна складова – важлива у цьому процесі. Капелани повинні підтримати пацієнтів та їх сім’ї.

Досвід системи роботи закладу переймуть у Австрії та Польщі. Також за приклад братимуть заклади Одеської, Львівської та Івано-Франківської областей.

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео