Тернополянам розповіли про децентралізацію

Вчора, 9 березня, у тернопільській книгарні «Є», що на Валовій, відбулася лекція «Децентралізація» в рамках проекту «Реформи знизу вгору». Модератор – Юрій Матевощук, лектори: Рустам Ергешов - експерт від «Інституту Республіка» та громадський активіст Ігор Білик.

Близько години тривала лекція на тему децентралізації, учасники обговорювали план дій на майбутнє та згадували про уроки минулого. Такі розмови є доволі корисними, оскільки громадяни України, а зрештою й мешканці Тернополя та області не до кінця розуміють всю суть, можливості та механізми комплексної реформи державного управління й самоврядування.

Розповідаючи про переваги децентралізації Рустам Ергешов наголосив на тому, що з часу її запровадження податки будуть залишатися на місцях, а не йти до столиці. Зросте економіка і значно покращиться загальне становище районних центрів. Експерти вважають, що Україні варто перейняти досвід європейців, адже інші країни перед вступом в ЄС прийняли децентралізацію і переконані у її позитивному впливі та наслідках.

«Ті українці, що були за кордоном, не задумуючись підтримують ідею децентралізації», - каже Рустам.

Також зазначили, що до 2017 року триватиме добровільне об’єднання громад, а опісля це відбуватиметься у примусовому порядку.  

Анна КРАВЕЦЬ

Вибір читачів за тиждень

Відео