Яку зарплату треба мати, щоб жити у Тернополі?

У 2015 році лише 5% вакансій були із заробітною платою вищою від середньої по Тернопільській області. Про це повідомили на засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення в четвер, 10 березня.

У 2015 році послугами служби зайнятості скористались 62,5 тисячі осіб, з них 38,7 тисяч мали статус безробітного. За сприяння базових центів зайнятості працевлаштували 24,4 тисячі людей. В минулому році послугами служби зайнятості скористались 17,5 тисяч осіб віком до 35 років, з них працевлаштували менше 4 тисяч. В тому числі з 2176 випускників вузів працевлаштовані лише 410 осіб, з 707 випускників ПТНЗ - 90, з 19 випускників ЗОШ - 8, з 18 неповнолітніх - 7, пише 20 хвилин

- Велика частина тернополян відмовлялись від вакансій, які ми їм пропонували, - зазначила заступник директора Тернопільського обласного центру зайнятості  Олександра Островська. - Були й такі, які просили роботодавців не брати їх на роботу, щоб не втратити виплати по безробіттю. За нашими припущеннями, це пов’язано з низькою заробітною платою. У минулому році лише 5% вакансій були із заробітною платою вищою від середньої по області.

Наразі спостерігається тенденція, що люди в пошуку роботи спочатку дивляться  на розмір заробітної плати, а вже потім на спеціальність та умови праці. Молодь особливо не хоче довго чекати, враховуючи, що ціни значно зросли.

- Ми вмовляємо тернополян піти, спробувати, поспілкуватися з роботодавцем, набратися досвіду - часто приходять випускники, і без досвіду роботи хочуть ледь не керівну посаду, - продовжує пані Олександра. - Потрібно враховувати і той момент, якщо роботодавець пропонує зарплату наприклад 1500 грн, то часто в цю суму не входять премії, додаткові нарахування, можливий ріст заробітної плати.

До того ж небажання шукати роботу пов’язане з отриманням соціальних виплат, субсидій, надходжень із-за кордону тощо. Наразі традиційно є потреба в працівниках робітничих професій: кухарі, швачки, слюсарі, водії тощо.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео