Агро-новини 12 березня

Новини аграрного сектору.

Закон про земельні аукціони може обезземелити фермерів.

Необхідні "запобіжники" від обезземелювання фермерів.
Новий Закон№2279 про земельні аукціони зможе успішно працювати в Україні лише за умови виставлення "запобіжників" від обезземелювання фермерів. На цьому наголосив народний депутат від "Батьківщини" Вадим Івченко в інтерв’ю для Agropolit.com.
"Наприклад, у Німеччині знижку дають людині з громади в розмірі 20% на купівлю землі на аукціоні. У нас такого немає. Навпаки, акцент робиться на грошах та наповненню бюджету, а в ЄС — на ролі людини в соціумі й громаді", - зазначає він.
Поява таких "запобіжників" присікається вже на початкових етапах розробки вказаного законопроекту.
"Я давав відповідні правки, щоб фермери отримали преференції на аукціонах під розвиток тваринництва та садівництва. А для ведення фермерства у депресивних селах під будівництво житла пропонував взагалі виділяти землі за мінімальними цінами. Але їх не ухвалили інші автори законопроекту, тому я вийшов з колективу авторів…", -  говорить Вадим Івченко.

Аграрії наростили виробництво ягід високого класу 

Україна наростила промислове виробництво високого класу чорниці та суниці.
Також, наростила промислове виробництво ягід високого класу (сертифіковане виробництво), насамперед чорниці та суниці, про це "Бізнесу" сказав генеральний директор Асоціації Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Тарас Висоцький. 
"У цей напрямок почали інвестувати ще 3-5 років тому і у минулому році вийшли на повну потужність. Таким чином, збільшився обсяг виробництва і фізичних поставок. Також через девальвацію гривні собівартість стала набагато меншою і підвищилася конкурентоспроможність", — вважає він.
На думку заступника директора "Укрпромзовнішекспертизи" Сергія Поважнюка, основна частка вироблених в Україні ягід (близько 80%) споживається безпосередньо домогосподарствами, і не потрапляє на ринок.

Спрогнозовано розвиток галузі свинарства до 2020 року

"Розроблено план розвитку свинарства у країні"- , повідомив директор департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Кваша, пише прес-служба Київської облдержадміністрації.
"Ми розробили план розвитку свинарства у країні у середньостроковій перспективі. Найближчим часом очікуємо ріст виробництва вітчизняної свинини, і вона буде поставлена на внутрішній ринок. Власне, виробництво на 2020 р. має становити 1,2 млн. т. свинини. Це дозволить довести показник споживання до рівня близько 23 кг на душу населення. Що стосується імпорту свинини, то він буде не значним, а експорт плануємо приблизно на рівні 30-40 тис. т.", — зазначив Микола Кваша.
За його словами, поголів’я свиней в Україні за рік скоротилося на 3,5%. Цей показник станом на 1 січня 2016 р. становив близько 7,1 млн. голів. Зменшення чисельності свиней обумовлене рядом економічних факторів, зокрема, подорожчанням вартості кормів, засобів сільгоспвиробництва, енергоносіїв, девальвацією національної валюти.
"Скорочення поголів’я свиней не спричинило зменшення обсягів виробництва свинини. За попередніми підсумками 2015 р., виробництво свинини у цілому по Україні склало 757 тис. т, що майже на 2% більше за показник у 2014 р.", — додав він.

 

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео