У Вінниці вшанували пам'ять Героя Небесної Сотні з Тернопільщини (фото)

У Вінниці встановили пам'ятну дошку Героєві Небесної Сотні Олександру Капіносу. Він був смертельно поранений на Майдані 18 лютого 2014 року. Помер наступного дня. Усі витрати на вшанування пам'яті взяли на себе його близькі та знайомі.

Подію приурочили до 32-річчя майданівця, повідомляє кореспондент gazeta.ua.

"В цьому домі Сашко жив у 2007-2009 роках. Працював на деревообробному підприємстві. Після роботи не міг спокійно сидіти склавши руки. Створив патріотичну організацію "Сколоти". Займався популяризацією української мови та історії. Розповсюджував листівки та організовував зустрічі. Мене зацікавила одна з листівок на стовпі. Я зателефонував за вказаним там номером і запропонував познайомитись. Вперше побачив його саме тут", - згадує близький друг Володимир Барцьось.

Крім вінничан, у відкритті дошки взяли участь брат Олександра Капіноса – Сергій та дівчина Олена Котляр.

"Вінниця йому подобалась тим, що тут він зустрів багато свідомих і активних людей. Телефонував і захоплено розповідав про свої ідеї, які брався втілювати. Залишив роботу і місто бо не хотів працювати на когось, "на пана", постійно піддаватися чужим вказівкам. Вважав, що треба мати і розвивати власне господарство", - згадує Сергій Капінос.

У рідному селі Дунаївці на Тернопільщині разом із рідними взявся за фермерську діяльність.

"Коли Сашко їхав на Майдан востаннє, то був трохи розчарований. Казав: скільки вже можна стояти там, співати і танцювати. Треба братися до роботи, займатися сім'єю. Обіцяв, що це останній раз".

У Києві Олександр Капінос познайомився з Оленою Котляр.

"Ми познайомились під час Майдану. У підземному переході проводились майстер-класи з танців. Спочатку ми зустрілись поглядами, а потім і танцювали в парі. Він вразив мене своєю шляхетністю. Потім майже щодня дарував мені квіти. Багато розповідав, що після перемоги, хоче зайнятись патріотичним вихованням молоді. Навіть розробив документацію для проведення таборів. До програми включив лекції з історії, спортивна підготовка, загартування духу і тіла. Не встиг цього зробити. Разом із братом та сестрою ми організували такий табір – "Волинська Січ імені Сашка Капіноса", - розповідає Олена.

Вона бере участь у тренінгах для родичів Героїв Небесної Сотні. Проводить майстер-класи із ліплення та писанкарства. З початком нового навчального року здобуває освіту гончара у Луцьку.

Вибір читачів за тиждень

Відео