Тернопілля: ставка на туризм, село і громади (фото)

Щонайменше 30 іноземних делегацій, донори із багатьох організацій зі світовим визнанням, гості із діаспори, представники Міністерств, місцеві бізнесмени та їхні бізнес-партнери – саме таким буде представництво Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина Invest-2016”.

Нагадаємо, цей захід відбудеться 19-20 травня у Тернополі, на базі торговельно-розважального центру "Подоляни", і у Збаразькому замку, що належить до Національного парку «Замки Тернопілля». Цей Форум кардинально відрізнятиметься від попередніх, запевняє голова обласної державної адміністрації Степан Барна.

- Заходу такого рівня на Тернопільщині ще не було, - каже він. – Планується, що приїдуть представники центральних органів влади, міжнародних організацій і посольств, дипломатичних установ, бізнесу тощо. Тому зараз маємо усі разом попрацювати, щоб усе відбулося на відповідному рівні.

Відтак очільник краю наголосив, що нікому не дозволить «тягнути ковдру на себе». Мовляв, так чинили раніше і це – згубна практика. Оскільки гаслом Форуму є «Тернопільщина – надійний партнер!», то всі повинні діяти згуртовано.

- Будуть усі – від посла Австралії до консула Японії. Усі мають зацікавитися! – наполягає Степан Барна. – Ми маємо показати, що у нас створені всі умови для розвитку бізнесу. Ми повинні про стимулювати людей, працювати тут. Інакше – робочих місць не створимо.

Підняти з колін занепалі заводи, особливо у спиртовій галузі, розвивати сільське господарство і рекламувати родзинки нашого краю у світі – така мета керівництва обласної держадміністрації. І чиновники справді вірять, що інвестицій форум переконає світових інвесторів забути про стереотипи щодо «найбіднішого» Тернопілля.

Уперше запросять донорів для об’єднаних територіальних громад

Під час пленарного засідання Форуму представлять потенціал краю. Втім, цього разу постараються зробити це креативно, а не так як чинили попередники. Тобто звичних банерів і стелажів із купою непотрібної інформації уже не буде. Натомість організатори запропонують перегляд фільму про наш край, його родзинки, а також робочі засідання, що передбачають формат дискусії за певними напрямками (див. довідку унизу – прим.), розповідає директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності і міжнародного співробітництва обласної держадміністрації Галина Воляник.

- Ми розіслали 300 запрошень, - каже вона. – Очікуємо 46 повноважних послів іноземних держав, Голову представництва Євросоюзу, кілька бізнес-делегацій. Відмінністю форуму є те, що ми запросили 13, а загалом їх буде близько 30-ти, донорів. А це - важливо для секції, у якій будуть об’єднані територіальні громади.

Чиновниця уточнила, що партнерами заходу уже зголосилися бути Тернопільське регіональне представництво Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine), Швейцарський фонд «Скорочення ризиків», Світовий конгрес українців, Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні», Громадська організація «Інститут економічних досліджень і політичних консультацій». Звісно ж, відбудуться і презентації актуальних інвестиційних проектів у пріоритетних для області галузях: туризм, сільське господарство, альтернативна енергетика тощо.

- Нам треба показати успішні підприємства, наприклад, Зарубинецький спиртовий завод, - додає пан Барна. – А Тернопільське летовище треба так представити, щоб його усі полюбили!

Офіційні іноземні делегації, гості форуму 20 травня працюватимуть за окремими програмами. Тоді вони і зможуть ознайомитися із туристично-рекреаційним потенціалом, архітектурними пам’ятками Тернопільщини, успішними промисловими і агропромисловими підприємствами краю. Адже метою заходу є налагодження двостороннього інвестиційного і торговельного співробітництва, наголосив Степан Барна.

- Ми не маємо права забувати про потенціал нашої діаспори, - нагадує він. – Сюди мають приїхати всі: від Стефана Романіва із Австралії, до Ярослави Хортяні, які захищає інтереси наших земляків у ЄС, до українців із США.

Попередньо відомо, що 1 квітня чиновники представлять нову стратегію розвитку бізнесу в області. Її також хочуть репрезентувати численним гостям Форуму.

-  Нас цікавить інвестор, готовий створювати робочі місця – п’ять, десять, двадцять п’ять. Я готовий зустрічатися з усіма, інакше – ми ситуацію в області не змінимо, - продовжує Степан Барна. – Ресурси знайдемо! Щось дамо із бюджету області, чимось допоможе місто, попросимо підтримки у місцевого бізнесу.

Для гостей Форму організують поїздки у духовні центри Тернопільщини – Почаїв і Зарваницю, а також підготують інші цікаві пропозиції, аби кожен знайшов собі напрямок до душі. До слова, захід є відкритим, участь – безкоштовна. Робочі мови: українська і англійська. До участі у засіданнях за напрямками запрошують усіх зацікавлених. Окрім того, шукатимуть волонтерів зі знанням різних мов, аби вони супроводжували іноземні делегації.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Основною складовою Форуму будуть панельні дискусії за напрямками:

  • “Туризм – перспективи розвитку”;
  • “Агропромисловий комплекс: нові можливості”;
  • “Економічно спроможні громади – сильна Тернопільщина: час реформ”;
  • “Платформа для ділового спілкування: стратегічні інвестиційні проекти Тернопільщини”;
  • “Енергоефективність та альтернативні види енергії”;
  • “Українська діаспора - потенціал і можливості”;
  • “Бізнес і влада: партнерство заради процвітання”.

Вибір читачів за тиждень

Відео