У Тернополі відбудеться благодійна акція «Серце до серця»

З 4 по 24 квітня 2016 року в області пройде благодійна акція «Серце до серця».  Цього року вона буде присвячена збору коштів для реанімаційного відділення обласної дитячої лікарні.

Головною метою Фонду є здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства та окремих категорій осіб, зокрема порятунку життя і здоров’я українських дітей. Про історію виникнення фонду та розвиток розповідає координатор благодійної акції «Від серця до серця» в Тернопільській області, Арсен Ляхоцький.

-  Ця акція прийшла до нас із Польщі, відразу після розпаду Радянського Союзу, коли Польща була такою ще досить бідною країною, і була велика потреба у обладнанні для дитячих лікарень, і польські музиканти придумали таку акцію. Кожного року вони у другу неділю січня шукали волонтерів, виводили їх на вулиці і спільно збирали кошти. Дійшло до того, що коли я був у Кракові, там діяло 10 штабів по 600-700 волонтерів у кожному. Один з організаторів акції у Польщі, звати його Єже Конік, 11 років назад приїхав в Україну, і вирішив організувати таку ж акцію у нас. Зібрав молодих людей з кожної області та створив благодійний фонд «Від серця до серця». Тож цього року це буде вже 11 акція. На початках збирали декілька сот тисяч по всій Україні, зараз дійшли до суми близько 4 млн. На ці гроші ми за погодженням з Міністерством здоров’я купуємо необхідне обладнання у обласні дитячі лікарні. В основному - це діагностична апаратура, щоб перш за все могли виявити діагноз, а тоді лікувати. Наприклад, декілька років  назад ми купили дуже хороший прилад рефрактокератометр, він дозволяє визначити зір дитини за декілька секунд, та одразу вказує, які очки потрібні. Цей апарат дозволив за рік пропустити 7000 дітей області. Рік тому  купили ехосканер, за допомогою якого миттєво можна визначити, який слух у дитини. Минулого року нам вдалось зібрати 110 тис гривень і ми закупили дозуючу апаратуру для внутрішньовенного введення ліків для наймолодших пацієнтів, чотири шприцеві інфузійні насоси і 751 шприц з голками для забору медикаментів,-  повідомляє Арсен Ляхоцький.

Координатор благодійної акції зазначив, що практично все обладнання, яке постачається у лікарні, фонд закупляє у Польщі, адже воно дешевше.

Також Арсен Ляхоцький зазначив, що цього року зібрані кошти потратять на обладнання у реанімаційний відділ та розповів про формат цьогорічної акції.

- Акція проходить раз в рік, в квітні. Цього року вона триватиме з 4 по 24 квітня. Акція проходить в 2 етапи, 1етап – ми шукаємо волонтерів і вони збирають кошти в своїх колективах, вузах, школах – практично всюди, окрім вулиць. Проте в нас є один день - 24 квітня, коли акція проходитиме на вулиці. Цього року буде організовано благодійний забіг, під час якого з учасників збиратимуться благодійні внески, і всі кошти відповідно будуть переведені на рахунок. Але, як правило, 90% коштів зібрані не на вулиці, оскільки люди зараз дуже упереджено ставляться до волонтерів. Тому наші представники мають спеціальні посвідчення та скриньку пропечатану з фондом. Окрім того, у нас є сайт та соцмережі, де можна побачити кожного нашого волонтера.  Також на сайті можна переглянути інформацію щодо кількості учасників акції, скільки було зібрано коштів кожним окремо та загалом, що придбали на ці кошти.

По закінченні акції на волонтерів чекають заохочувальні заходи. Які саме? – розповів Арсен Ляхоцький.

- Цього року в нас будуть діяти штаби у кожному районі області, в Тернополі штаб розташовуватиметься в приміщенні «Молодої просвіти», там постійно знаходитимуться люди, які реєструватимуть волонтерів, надаватимуть всі необхідні матеріали, а також проводитимуть навчання. Щорічно ми маємо по області до 500 волонтерів. Щодо заохочувальних заходів, ми щорічно проводимо сплави по Дністру і всі волонтери мають можливість брати у цьому участь. Також наш фонд уже четвертий рік підряд проводить фестиваль «Вудсток Україна» у Львівській області, і участь для волонтерів є безкоштовною.  І найголовніше - 2 найкращих і найактивніших волонтери ми відправляємо у Польщу на ідентичний за назвою, але більший фестиваль.

Фото з відкритих джерел

Даяна КОСТЕНЧУК

 

Вибір читачів за тиждень

Відео