Замість позбутись прокляття - втратила золото і гроші

Незважаючи на численні застереження правоохоронців, мешканці краю все ж продовжують потрапляти у пастку шахраївНайбільше від зловмисників потерпають люди похилого віку та пенсіонери.

Випадків коли під приводом продати чи придбати товар, шахраї обкрадали помешкання чимало.

Потерпіла від пройдисвіток 56-річна мешканка села Ілавче наТеребовлянщині. Шахрайський дует, що ходив від обійстя до обійстя начебто з пропозицією купити горіхи та квасолю, обікрав жінку. Господиня впустила двох незнайомок до хати. Допки одна відволікла потерпілу балачками, інша обнишпорила кімнату і знайшла усі заощадження. Про те що її обікрали, жінка довідалася, лише наступного дня. З надійного, як здавалося, пенсіонерці сховку у шафі (у гаманці в чоботах) пропали понад десять тисяч гривень. Потерпіла звернулася за допомогою до поліції. За фактом крадіжки відкрите кримінальне провадження. Злодійок розшукують.

Тисячу гривень, золотих виробів та ще й мобільного телефону позбулася 71-річна жителька райцентру Бережани. Пенсіонерку увечері у дворі будинку перестріли двоє незнайомців та слізно попросилися переночувати, мовляв не встигли на рейсовий автобус. Сердечна жінка погодилася впустити непроханих гостей до власного помешкання. Вже вдома незнайомка розповіла, що займається ворожінням. Уміло задурила старенькій голову про родинне прокляття, яке потрібно зняти на грошах та золоті. Перелякана господиня принесла шахрайці ювелірні вироби і готівку. Та здійснила обряд, запевнивши, що через декілька днів пороби пропадуть. Однак пропали у жінки готівка та ювелірні вироби. Аферисти, покидаючи уранці домівку прихопили все «прокляте» ювелірне добро, готівку, ще й мобільний телефон. Жінка зрозуміла, що потрапила у пастку шахраїв. Про пройдисвітів повідомила поліцейських.

Подібних злочинних схем легко уникнути. Варто лише не довіряти незнайомим людям, радять працівники поліції.

Найперше правило якого завжди слід дотримуватися неухильно – ніколи і ні за яких обставин не впускати до помешкання невідомих осіб. Не приставайте на пропозиції незнайомців вигідно придбати товар, поворожити чи зняти порчу. Не слід забувати, що, відкриваючи двері вашої домівки незнайомцям, ви автоматично наражаєтесь на небезпеку стати жертвою шахраїв чи злодія.

Навіть якщо незнайомці, постукавши у ваші двері, просять попити води або переповити дитину, не впускайте їх, добром як правило, це все не закінчиться. Так само буде і з дешевим товаром: у кращому разі ви просто купите підробку, а в гіршому — залишитесь без грошей.

Якщо непрохані гості вже переступили поріг вашої оселі, намагайтеся не випускати їх з виду, не приставайте на їхні пропозиції, не показуйте, де зберігаєте заощадження.

Розкажіть про такі елементарні правила безпеки стареньким родичам, адже люди похилого віку найчастіше стають жертвами обману та шахрайства. Навчіть їх вимагати в офіційних осіб, що прийшли до помешкання, документи, номери робочих телефонів, по яких можна відразу передзвонити і дізнатися про мету візиту. Також попередьте родичів  про афери з ворожками або цілительками.

Якщо ви, або хтось із ваших родичів таки став жертвою злочинця, не зволікайте зі зверненням у поліцію. Чим швидше надійде звернення на “102” про скоєння злочину, тим більше шансів затримати злочинця.

Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській області

tp.npu.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео