Агро-новини 16 березня

Новини аграрного сектору

З державних складів викрадено 30 тис. т цукру - експерт

Директор ДСБУ «Аграрний фонд» Олег Липовий під час прес-конференції підтвердив інформацію Національної асоціації цукровиків України про те, що з державних складів вкрадено 30 тис. т цукру.

За його словами, цей цукор спокійно реалізовується на ринку за ціною, значно нижчою собівартості.

«На сьогоднішній день той цукор, який був вивезений з Черкас, розвезли практично по всій Україні. Його вартість становить близько 9,5 тис. грн. за т», - говорить Олег Липовий.

Наразі «Аграрний фонд» повідомляє про нові спроби розкрадання державного цукру за сприяння прокуратури.

«Ми маємо інформацію, що йде підготовка до того, щоб вивести з державної власності 35 тис. т цукру, який належить ДСБУ «Аграрний фонд» і зберігається на складах у Луцьку. В нас є всі підстави так вважати, оскільки лист до Кабінету міністрів України з проханням відсторонити від посад нинішнє керівництво ДСБУ «Аграрний фонд» надійшов від прокуратури Київської області за підписом прокурора Курко О.М.», - зазначив Олег Липовий.

Старт повноцінного ринку землі заплановано на 2019 р.

Повноцінний ринок землі дозволить власникам розпоряджатись майном, розвивати бізнес та залучати інвестиції.

Відкриття ринку землі планується в два етапи: з початку 2017 та 2019 рр. Ця інформація розміщена в програмі дій Кабінету Міністрів України в 2016 р.

Так, на першому етапі запропоновано дозволити продаж земель сільськогосподарського призначення державної власності. Другий передбачає відкриття ринку для продажу земель громадянами.

«Подібні заходи сприятимуть створенню повноцінного ринку землі, що дає можливість власникам розпоряджатися своїм майном, та сприятиме розвитку бізнесу та залученню інвестицій», - йдеться в плані дій Кабміну.

Якість молока контролюватимуть в рамках швейцарсько-українського проекту

Мета швейцарсько-українського проекту - впровадження сучасної системи контролю за безпечністю молочних продуктів в Україні.

80% загального обсягу сирого молока в Україні виробляється малими господарствами, які характеризуються низьким рівнем контролю за показниками його якості та безпеки. З метою нейтралізації такого негативного фактору швейцарська консалтингова компанія SAFOSO за підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань почала реалізацію швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні».

Діяльність проекту спрямована, з одного боку, на надання технічної підтримки Держпродспоживслужбі чи Держветфітослужбі, а з іншого боку, на допомогу молокопереробній галузі для поліпшення виробництва безпечного та високоякісного молока на рівні первинного виробництва.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео