Чиновникам, суддям і правоохоронцям байдуже до сподівань жителів Тернопілля (документи)

Розчарування українців у неефективному очищенні влади після Революції Гідності зовсім не лякає ані суддів, ані чиновників, ані правоохоронців. Вони начебто виконали вимоги Закону «Про очищення влади», проте – формально і подбавши «про тили».

Такий висновок зробили у Тернопільському обласному осередку Комітету виборців України (КВУ) після того, як проаналізували результати запитів до кількох місцевих правоохоронних структур і різних органів влади. Підсумок активістів категоричний: люстраційні перевірки не дали того результату, на який сподівалися люди.

- Висновок такий - Закон «Про очищення влади» себе не виправдав, - каже юрист обласному осередку Комітету виборців України Володимир Курило. – Тому сподівання людей на люстрацію чиновників і правоохоронців не справдилися.

Суди у подібних справах стають на захист позивачів

Підсумки люстраційних перевірок мали підбити у кінці 2015 року. Втім, до того часу як у звичайних громадян, так і в представників ЗМІ інтерес до процесу згас. І причин, на думку Володимира Курила, - кілька. Головна – непрозорість роботи люстраційних комісій.

- Вони, окрім як у міліції/поліції, або працювали без громадських активістів, або звичайні громадяни не мали у процесі реального впливу, - наголошує він. – Тому реєстри осіб, які підпадають під люстрацію, – офіційний (в управлінні юстиції – прим.) і складений активістами Люстраційного комітету – суттєво відрізняються.

Активісти обласного осередку КВУ розіслали запити у всі державні структури, працівники яких підпадали під дію люстраційного закону. Відповіді надійшли вчасно і з виконанням усіх норм. Проте надана інформація може будь-кого здивувати. Адже в області, посилаючись на Закон «Про очищення влади», намагалися звільнити лише… 66 посадовців. Однак майже усі вони оскаржили таке рішення у судах і далі обіймають державні посади (офіційні відповіді на запити дивіться унизу – прим.).

- У Головному управлінні Державної Фіскальної Служби в області люстраційну перевірку пройшли 54 працівники, - уточнює пан Курило. - Але заборони, визначені ч. 3 і 4 ст. 1 Закону «Про очищення влади» надали цим особам імунітет. Щодо 197 працівників перевірка ще триває. За законом про люстрацію у фіскальній службі звільнили лише одну особу. Втім, той посадовець оскаржує рішення у суді. Суд першої інстанції позивача не підтримав, тому він подав апеляцію.

За люстрацією не звільнили жодного суддю

Зазвичай суди у подібних справах стають на захист позивачів. Це доводить загальноукраїнська практика. Тому, якщо зараз в Україні люстрованими загалом є 878 посадовців, то ця цифра може ще й зменшитися, вважає юрист. І це при тому, що загалом перевірку пройшли 145 тисяч чиновників різного рангу. Із них 55 тисяч досі претендують на високі посади у державних органах.

- У Тернопільській облдержадміністрації щодо 20 осіб рівня заступників-керівників структурних підрозділів перевірка триває, перевірили наразі лише одного, - розповідає пан Курило. - Серед  заступників керівників структурних підрозділів перевіряють 30 осіб. 11 із них перевірку уже пройшли. Щодо керівників і працівників апарату адміністрації перевірили 40 із 92 запитів. Нікого не звільнили.

У прокуратурі Тернопільської області, за словами активіста КВУ, перевірили 323 прокурорсько-слідчих працівників і держслужбовців. Одного працівника ще перевіряють.  Звільнили лише одного працівника номенклатури Генпрокурора України.

- Ситуація у судах – дуже схожа. Так, 58 працівників перевірили у Тернопільському міськрайонному суді, 16 – у Господарському і 93 - у Господарському, - продовжує юрист. - Проте люстраційні комісії не знайшли посадовців, які могли б піти з посади за результатом перевірки.

Дехто сховався за статусом «учасника АТО»

Останньою сьогодні, 16 березня, надійшла відповідь на запит представників КВУ від Головного управління Національної поліції в області.

«На даний час закінчено перевірку по 1700 працівниках (90%  особового складу). Станом на 01.03.2016 року по 250 працівників ГУ НП в області проходять перевірку, відповідно до частини п’ятої ст. 5 Закону України «Про очищення влади», - йдеться у цьому документі. - Три працівника звільнено зі служби в органах внутрішніх справ…»

З приводу цього у юриста Володимир Курила теж є власна думка.

- Чимало посадовців, серед них – переважно правоохоронці, знайшли лазівку у Законі, - стверджує він. – Гадаю, вам відома цифра – у нас вже є 90 тисяч осіб зі статусом учасника АТО. Серед них – чимало працівників правоохоронних і державних органів. І зовсім не означає, що вони були на передовій. Дехто сидів у глибокому тилу і навіть вибухів не чув, бо поїхав на схід не батьківщину захищати, а заробити статус, який звільнить від люстрації.

Вихід Володимир Курило вбачає лише в поверненні інтересу громади до процесу люстрації. Окрім того, має бути політична воля лідерів держави, щоб внести зміни у законодавство, аби це унеможливило уникнення справедливого покарання.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео