Кожні два тижні у книгарні “Є” тернополяни можуть переглянути чеське кіно

Чеський центр спільно з книгарнею «Є» організовує для співвітчизників, студентів, які вивчають чеську мову, та всіх, кого цікавить чеська культура, показ чеських фільмів. Кінострічки демонструватимуть мовою оригіналу з українськими субтитрами. Вхід вільний. Початок – о 18:30.

На 24 березня заплановано показ фільму  “У хмари вдивляємося” Мартіна Душека, 2014 року.

“Меланхолійний портрет шанувальника «тюнінгової субкультури», якого, якщо не сидить за кермом своєї напівзруйнованої машини, зовсім не турбує життя. У фільмі дуже гарно відображено метафору пустки – від географії сюжету (дія відбувається на півночі Чехії), до метафори тиші, яку й розриває хіба рев мотору та музики. І зовсім не дивно, що головному герою усе здається райською мелодією. Режисер пропонує глядачу замислитися саме там, де цього найменше чекають – посеред бурхливої парковки”, – йдеться в описі стрічки.

7 квітня – показ фільму «Яма» Їржі Стейскал, 2014 року.

Це фільм про конфлікт традицій та інновацій, приватної власності та сучасного будівництва. Наталя, героїня фільму та власниця приватної садиби на лівому березі Києва, гордо боронить свій шмат землі в центрі будівництва нового багатоповерхового монстра.

21 квітня відвідувачі матимуть змогу переглянути фільм «Ми їмо плоди дерев райських» Вєри Хітілової, 1969 року.

Стрічка розповідає історію любовного трикутника, спираючись на неясний ірраціональний сюжет, багатозначно розшифровуються алюзії і таємничі зв’язки кримінального еротичного дійства, в якому дійсність переплітається з галюцинаціями, а страх переслідування деформує реальність.

5 травня – показ фільму «Пута» Радіма Шпачека, 2010 року.

Чеський фільм, який отримав п’ять Чеських левів та стільки ж премій чеської фільмової критики. Дія стрічки розгортається в безіменному чеському містечку десь у 80-х роках ХХ-го століття. Головним героєм є Антонін Руснак, співробітник Служби державної безпеки Чехословаччини – спецслужби, яка виконувала роль таємної поліції за комуністичного режиму, займалась розвідкою та контррозвідкою.

19 травня – буде представлено фільм «Свобода для Сметани» Віта Клусака, 2012 року.

«Я ніколи не виправлюся!» - проголосив Роман Сметана у суді. Він домальовував політикам ріжки і підписував, що вони – брехуни, злодії, корупціонери і проститутки. Зрештою на нього доніс колега, теж водій автобуса. Судила його дружина одного з помальованих політиків. Він пошкодував приватну власність; заплатив штраф у 15 тисяч крон. Всі інші обвинувачення він відкидає.

2 червня - глядачі зможуть переглянути фільм "Труба" Віталія Манського, 2013 року.

Фільм Труба - про сучасну Європу. Про два її краї, або правильніше сказати - крайнощі. Про Європу, яка починається в безлюдному просторі вічної зими російського Сибіру і закінчується на затишних пляжах Біскайської затоки, де навіть закони природи формують принципово різні стилі людського існування. Здається, що може об'єднати такі різні життя? Фізично - об'єднує газопровід «Західна Сибір - Західна Європа». Труба не просто поєднала, а й нерозривно пов'язала ЦЮ Росію з ЦІЄЮ Європою.

16 червня у відвідувачів книгарні буде змога переглянути фільм «Випадок Церванової» Роберта Кіргхофа, 2013 року.

Майже сорок років тому у Словаччині вбили молоду жінку. Досі група чоловіків, засуджених за той злочин, марно намагається довести, що вони стали жертвами терору судової системи. Режисер загалом неприховано симпатизує засудженим, і на їхньому прикладі показує несправедливість судової влади у своїй країні. Засуджених зібрали перед камерою у момент підтвердження вироку у 2006 році. Їхні стомлені вирази облич вражають більше, ніж сказані слова, злість чи смуток. І розуміння того, що вони вже не можуть це змінити.

30 червня у книгарні покажуть фільм «Ольга» Мірослава Янека, 2014 року.

Цей документальний фільм – не розповідь про чиюсь біографію, це особистий портрет відомої особистості – першої леді Ольги Гавел. Самобутня жінка, відома загалу як дружина Вацлава Гавела й засновниця фонду «Комітет доброї волі», постає перед нами з іншого, непублічного боку. Янек не зосереджується на офіційних біографічних датах, про Ольгу більше говорять досі не опубліковані архівні кадри та фотографії, а також приватні спогади друзів.

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео