Село поблизу Тернополя вже понад два роки залишається без світла

Понад два роки мешканці нового житлового масиву у селі Чистилів, поблизу Тернополя живуть без світла. За документацією ВАТ «Тернопільобленерго», провести електромережі чистилівці повинні із сусіднього села і за власний кошт, а це близько 2 мільйонів гривень.

Житловий масив розрахований на 150 ділянок. Сьогодні тут проживає близько сорока сімей, через відсутність електроенергії багато жителів виїхали зі своїх будинків, і зараз ці будівлі безнадійно чекають тут своїх власників.

Ті, що залишились, рятуються, як можуть. Один із жителів наважився облаштувати на власному подвір’ї електричну підстанцію та продає кільком сусідам світло за комерційною ціною, що в рази дорожча за ціну електроенергії для населення.

Згідно технічних висновків ВАТ «Тернопільобленерго», протягнути сюди електролінії мешканцям потрібно із сусіднього села і за власний кошт, а це близько 2 мільйонів гривень.

Сільський голова Чистилова Ігор Полотнянко, розповідає:

  • З початку будівництва на цьому масиві, мешканці створили свій кооператив і мали бажання посприяти у розвитку інфраструктури, укласти договір з «Тернопільобленерго». Вони звернулися за технічними умовами і в тих документах фахівці «Тернопільобленерго» вказали, що світло для масиву треба тягнути аж із сусіднього села, а це коштує близько 2 млн. грн. Люди таких грошей не мають, і тим більше не розуміють, чому вони мають платити такі гроші, будувати лінію через сусіднє село, а потім, як це вимагає законодавство, передати її на баланс обленерго, тобто спонсорувати комерційну організацію. Лінія 10 кВТ, це не 4 кВТ по масиву, люди самі не можуть такі об’єкти будувати, вони не мають ліцензії.

Інноваційний вихід із ситуації, що склалась, знайшли мешканці цього будинку, облаштувавши на подвір’ї сонячну батарею. Виходу не було, каже пані Оксана, бо жити без світла – неможливо.

Пральна машина і мікрохвильова піч для родини Орловських – розкіш. Енергії невеличкої сонячної батареї вистачає лише на першочергові потреби. Пані Оксана сподівається, що влітку світлової віддачі від батареї буде вдосталь, а наразі доводиться розраховувати на погодні умови, бо якщо вдень похмуро і дощить – будинок Орловських в суцільній темряві.

Просвітлення у вирішенні цієї проблеми у селі поки що немає, каже сільський голова. Тож швидше за все ці новобудови ще довго стоятимуть без ознак життя.

Автор Яна ФРИДРАК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео