Ще 11 жителів Тернопільщини постраждали від торгівлі людьми

Питанню боротьби з торгівлею людьми присвячений семінар, який проходить в Тернополі.

Для Тернопільщини дана тему напрочуд актуальна, адже велика кількість населення областіу пошуках заробітків вирушають за кордон. Інколи на їхню долю випадають нелегкі випробування.

«Торік на Тернопіллі 11 осіб отримали статус потерпілих від торгівлі людьми, — повідомила головний спеціаліст Департаменту сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту ТОДА, уповноважена особа по встановленні статусу Оксана Шуль. — Половина з них — чоловіки. Всі вони отримали важку травму і мають схильність просто замкнутися у собі й взагалі нікому про це не розповідати. Тож аби виявити таких людей, а також надати їм допомогу, проводиться відповідна робота».

Організатори вказаного заходу — Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Секретаріат Уповноваженого Верховної ради України з прав людини. У ньому беруть участь представники структурних підрозділів Тернопільської ОДА,  громадських організацій, а також національної поліції, повідомляє 0352.

Найпоширеніші дискримінаційні моменти за ознакою статі окреслила завідувач сектору з питань гендерної рівності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Мирослава Дігтяр. Так, згідно даних статистики, найчастіше безробітними є саме жінки. Для прикладу, молоду матір після виходу з декретної відпустки по догляду за дитиною потенційний роботодавець не поспішає брати на роботу. Адже в подальшому це може передбачати часті лікарняні, ймовірність втрати професійних навиків тощо. Та якщо жінка все ж працевлаштована, на її плечі лягає подвійна навантаженість — вона змушена поєднувати сімейні та професійні обов’язки. До того ж середньостатистична зарплата жінки зазвичай на 1000 гривень нижча, аніж у чоловіків.

 У рамках семінару підняли питання про інституційну спроможність органів виконавчої влади реалізовувати державну гендерну політику. Також відбулася презентація результатів дослідження області.

На сьогодні у рамках семінару заплановано визначення практичних і стратегічних гендерних потреб у програмах та бюджетах, обговорення позитивних дій у механізмі забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, розглянувши міжнародний досвід та українські перспективи. А також обговорення пропозицій щодо включення позитивних дій у діяльність консультативно-дорадчих органів з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео