В Тернополі проводять тренінги післятравматичного росту

Тренінги, на яких вивчають різні методи сучасної психологічної та фізичної реабілітації, провели в Тернополі. Проект під назвою «Серце Воїна» спрямований виключно на реабілітацію людей, які пережили війну чи були учасниками бойових дій на Сході України.

«WoundedWarriorUkraine» - проект некомерційної організації «HealingWarScars», основним завданням якого є надання психологічної допомоги бійцям.

Нещодавно такі тренінги проводили на базі казарми 6-ої запасної сотні ДУК ПС, а також у Тернопільському міському військкоматі. Всього налічується чотири рівні тренінгів, навчальним тренером яких є Олег Гуковський, бодинаміст-практик, тренер «HealingWarScars» (WoundedWarriorUkraine), голова Тернопільської обласної філії Української спілки психотерапевтів, член Європейської Психіатричної Асоціації (ЕРА), член Психологічної Кризової служби, Співзасновник ГО «Центр психологічного розвитку «КОРА». Перші 2 рівні методики націлені на тих, хто приїхав з війни, але збирається повертатися назад. Наступні – 3 та 4-ий для тих, хто вже не збирається повертатися, але буде продовжувати працювати з солдатами тут, в плані психологічної реабілітації.

Тренери націлені на те, щоб навчити волонтерів та воїнів післятравматичного росту. Тобто, як справлятися зі своїм післявоєнним стресом, як людину розвивати в кризовий період після травми та як правильно ставитися до військового, який перебував на передовій та отримав психологічну травму. Основна концепція тренінгів: «Рівний - рівному, ветеран - ветерану».

-Відповідно, якщо ти пройшов перший рівень тренінгу, то повинен працювати над собою і можеш працювати з іншою людиною, навчати її, - розповідає Назар Сарабун, боєць 6-ої резервної сотні ДУК ПС. - Ми проходили різні етапи психологічної реабілітації, зокрема: впливи війни на психіку людини, режим функціонування психіки, шляхи повноцінного повернення тілом і душею. Отримали навички із психологічної взаємодопомоги, випробували на собі тілесні вправи з метою врегулювання свого внутрішнього стану, навчилися опанувати тривогу й напругу, зміцнили власну психологічну стійкість – все це відбувалося на тренінгу першого рівня.

- В тренінгах також приймають участь волонтери та цивільні, які перебували у зоні бойових дій, - додає Володимир Булгаков, координатор проекту «WoundedWarriorUkraine». А також зазначає, що такий проект діє по всій території України, зокрема в Тернополі, де тренери напрацювали базу людей, понад 15 осіб.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото надані організаторами

Вибір читачів за тиждень

Відео