Аграрії Тернопільщини пікетували Верховну Раду

Близько 10-ти тисяч аграріїв пікетували під стінами Верховної Ради 16 березня. Люди вимагають повернення спеціального режиму оподаткування.

Під тиском протестувальників Податковий комітет пропустив відповідний закон на розгляд сесії Верховної Ради.

Іван Чайківський, очільник тернопільської обласної організації Аграрної партії України повідомив:

«Найперше - це відміна закону про застосування податку на додану вартість для сільськогосподарських підприємств. Ми маємо сьогодні для підприємств ВРХ – 80/20 (20 % - державі) , свинарництво 50 на 50, рослинництво – 15 на 85 (85 % - державі).

Цей закон також говорить про єдину систему відшкодування. Сьогодні господарства, які є середніми, не отримують відшкодування ПДВ при експорті, бо не попали до реєстру.

У випадку, якщо не внесуть змін до законопроекту, ми продовжуватимемо акції. Діє страйковий комітет. Тут зібралась вся Україна». 

Зміна системи оподаткування  - не єдина вимога. Аграрії виступили проти відміни мораторію на продаж землі. Вирішення питання вбачають у відставці діючого уряду. Адже зняття мораторію – це знищення українського села, про це  кажуть протестувальники.

Денис Марчук, заступник голови Київської обласної організації Аграрної партії України сказав:

«Кілька тижнів тому Прем’єр в черговій десятихвилинці заявив про готовність продати 1 млн га землі. Це повне беззаконня, адже до 2017 року  діє мораторій на продаж.  Більше того, перед цим треба закінчити обіг земель сільськогосподарського призначення, а також провести референдум, адже вирішувати такі питання не може людина із 0,2 % довіри.

У Польщі мораторій на продаж землі з квітня діє на 5 років. Там є розуміння, що до відкриття ринку потрібно бути готовим. У нашому випадку землі розберуть іноземці. А сільське господарство на даний час – єдина галузь, що дає великі надходження до бюджету. Ми не говоримо про роки, а про систему напрацювань. Ринок можна відкрити і за рік, можна і за 10. Важливо ще визначити, яку кількість землі в одні руки можна продавати».

Петро Безушко, фермер повідомив:

«Ми приїхали, щоб добитися повернення старої системи оподаткування. Це кошти для розвитку сільського господарства. Бо жоден бізнесмен не вестиме збиткового бізнесу.

А ми маємо ситуацію, коли долар зріс, а ціни залишили ті, що були. Наприклад, молоко так і коштує 6 гривень, а ціни на ресурси збільшились в рази. Ми готові стояти довго, до перемоги, і приїдемо знову в будь-який час».

Фото, відео автора

Катерина БОЙКО

Вибір читачів за тиждень

Відео