Мешканці Байківців лікуватимуться в 2 міській лікарні (відео)

Один мільйон триста тисяч гривень – таку суму отримає 2-га міська лікарня за обслуговування жителів Байковецької територіальної громади. Угоду про це уклали Тернопільська міська та Байковецька сільська ради, повідомляє ІНТБ.

МИРОСЛАВА ТАРНАВСЬКА, заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення з економічних питань:

«З 15-го року медичні заклади України утримуються за рахунок субвенції  з державного бюджету. І ця субвенція розраховується на 1-го жителя населеного пункту. В зв’язку з цим в Байківецькій громаді була доведена медична субвенція, як надання первинної, так і вторинної медичної допомоги. Але закладу медичного вторинного рівня в селі Байківці немає».

В міському відділі охорони здоров’я розповідають, перевіряти використання коштів будуть обов’язково. І оскільки субвенція є медичною, то і використовувати її будуть лише для цієї сфери.

МИРОСЛАВА ТАРНАВСЬКА, заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення з економічних питань:

«В нас, на сьогоднішній день, ця субвенція закріплена, ми є головні розрядники коштів по цій субвенції, ми будемо її перераховувати 2-й лікарні, а у випадку надання медичної допомоги іншими лікувальними закладами, вона буде перераховуватись іншим лікувальним закладам. Але базовою лікарнею саме визначена у нас 2-га міська лікарня, тому що ця лікарня є найбільшою у нас в місті і територіально наближеною до Байківецької громади».

ВІКТОР КМІТА, головний лікар Тернопільської міської лікарні №2:

«Відповідно ми заінтересовані в тому, щоб якісно надати медичну допомогу, відповідно Байківці і громада заінтересована отримати адекватну медичну допомогу. Ми будем звітувати про використання коштів. Домовленість є з Байковецькою громадою, що я, як головний лікар, буду звітувати поквартально про використання бюджетних коштів».

Головний лікар 2-ї міської лікарні каже, виділених коштів недостатньо, для того, щоб покрити всі потреби, але запевняє, на якість медичних послуг це не вплине.

ВІКТОР КМІТА, головний лікар Тернопільської міської лікарні №2:

«Обстеження будуть проводитись безкоштовно. Щодо лікування в стаціонарі, то в стаціонарі буде частина наших коштів, частина буде людських коштів. Того що тих мільйон триста дуже мало для того, щоб забезпечити медикаментозне лікування безкоштовно».

Наразі для надання первинної медичної допомоги в Байківцях працює амбулаторія загальної практики.

Вибір читачів за тиждень

Відео