Збаразька міськрада поступово стає «прозорою»

Моніторинг діяльності Збаразької міського ради свідчить, що тут рівень прозорості ще не досяг бажаного.

   Коаліція «Прозорі ради» провела черговий етап моніторингу документів Збаразької міської ради. В полі дослідження були «Регламент міської ради», «Регламент виконавчого комітету», «Положення про постійні депутатські комісії», «Статут територіальної громади» а також спеціальні рішення та розпорядження.

  • Зараз прописано 37,9% пропонованих змін в нормативно-правові акти Збаразької міської ради, - повідомляє представник коаліції «Прозорі ради» у Тернопільській області Ігор Білик. - Нагадаю, що ще у жовтні місяці цей показник становив 20,6%. В якості позитивних змін в Збаразькій міській раді можна відмітити прийняття наступних норм: порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у міській раді, відсутні будь-які обмеження чи ускладнення щодо доступу громадян України на пленарні засідання місцевої ради», каже Ігор Білик.

   Також, в міськраді не визначено термін оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій постійних депутатських комісій на офіційному веб-сайті ради. Проекти рішень місцевої ради оприлюднюються розробниками на офіційному сайті ради за 20 робочих днів до дати їх розгляду.

  • Наявність публікації на офіційному сайті ради поіменних результатів електронного голосування депутатів місцевої ради є позитивним чинником. Проте залишається ще певна кількість критеріїв прозорості, які не були імпламентовані в нормативно-правові акти Збаразької міської. Деяка частина з них повинна міститися в Статуті територіальної громади, який у м. Збараж ще не затверджений. Зокрема, не визначено постійну депутатську комісію яка контролює питання конфлікту інтересів, не прописано обов'язкове оприлюднення на офіційному сайті ради прийнятих рішень виконавчим комітетом міської ради невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа. Також не визначено порядок ініціювання проведення громадських слухань, - наголошує Ігор Білик.

 

За його словами, у Збаразький міській раді не регламентована її участь в системах електронних закупівель для допорогових закупівель. Авторами проекту рішень не можуть бути члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи,

відустня публікація інформації про видаткову частину бюджету за сферами, установами та організаціями. У раді

не включені норми щодо прямої відео-трансляції кожного пленарного засідання ради.

   Проект здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

  Коаліція «Прозорі ради» була створена рік тому для моніторингу виборів та діяльності місцевого самоврядування, впровадження антикорупційних заходів. Зараз охоплює 17 областей України.

У Тернопільській області коаліція провела роботу з вісьмома районними радами, Тернопільською міською радою та

Тернопільською облдержадміністрацією. Отримані документи працівники коаліції аналізували на відповідність 21 критерію щодо раніше прийнятих законів: про доступ до публічної інформації, про запобігання корупції тощо. 

Орест Сарматський

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео