Зекономити на оплаті за природній газ допоможуть субсидії

Можливістю отримати субсидії на природній газ  скористалася вже третина абонентів підприємства ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз».  Однак у тернополян, незважаючи на спрощення процедури, продовжують виникати запитання щодо субсидій, особливо у тих, хто раніше по цей вид державної допомоги не звертався.

Нерідко питання щодо призначення субсидій адресують до відділу розрахунків ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз». Наголошуємо, що для отримання детальної інформації щодо нарахування субсидій споживачам необхідно звернутися в управління соціальної політики Тернопільської міської ради за адресою: м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8 за телефоном: (0352) 23-56-52.

–  До відділу розрахунків  ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз», що знаходиться на вулиці Митрополита Шептицького, 20, тернополяни можуть звертатися, щоб узгодити дані щодо площі житла, кількості зареєстрованих осіб тощо, – пояснює директор ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець. –  Для того, щоб нарахування за природній  газ здійснювалися по факту споживання, споживачі зобов’язані вчасно подавати покази лічильників (з 1 до 5 числа місяця наступного за розрахунковим),  а також вчасно оплачувати за спожитий газ (до 10 числа  місяця наступного за розрахунковим).

Якщо немає переплати по субсидіях, то споживачі зобов’язані сплачувати обов’язкову частку

Віталій Бобрівець зазначає, що найчастіше тернополяни звертаються до фахівців підприємства ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз», бо вважають, що, отримавши субсидію, взагалі не повинні оплачувати за газ.

–           Люди цікавляться, чому їм продовжують надходити платіжки за спожитий газ. У повідомленні про надання субсидії споживачу,  на якого призначена житлова субсидія, вказано перелік послуг, соціальна норма їх використання і обов’язковий платіж.  Використання послуг понад соціальну норму сім’я оплачує самостійно. Тому дуже важливо не вийти за межі соціальних нормативів використання послуг, особливо газу. В цьому ж повідомленні зазначено, що сім’я зобов’язана сплачувати обов’язкову частку плати. При споживанні в об’ємах менших від обов’язкової частки плати, сплачуються фактично спожиті послуги. Сума субсидії, яку органами соціального захисту населення було переказано на рахунки організацій – надавачів комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується організацією як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди (відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», плата за комунальні послуги нараховується щомісячно, отже, розрахунковим періодом вважається календарний місяць), – зазначає пан Бобрівець. –  Якщо споживач використовує менше, ніж встановлено соціальним нормативом, гроші не повертатимуться до органу соцзахисту, а залишаться на його рахунку. Відтак, одержувачам субсидій  в Тернополі не потрібно “випалювати” всю норму газу. Сума субсидії, яку переказують на рахунки виконавців комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах.

Споживати комунальні послуги економно — вигідно

Як роз’яснює начальник управління соціальної політики Тернопільської міськради Володимир Сулима фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного і може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання.

- Зменшене споживання комунальних послуг жодним чином не вплине на розмір субсидії на наступний період, оскільки субсидія розраховується виключно на основі соціальних норм споживання. Споживати комунальні послуги економно — вигідно. Якщо не використаєте весь обсяг газу (чи іншої послуги), нічого повертати не потрібно, ви все рівно будете користуватись субсидією. При цьому споживачі зобов’язані сплачувати обов’язкову частку платежу. Якщо цього не робитимуть, то ризикують втратити можливість отримати субсидію. Наголошую: кошти субсидії, що не були використані сім’єю внаслідок економного споживання послуг в одному місяці, можуть бути зараховані як оплата у наступних місяцях, – зазначив Володимир Сулима.

Начальник управління соціальної політики Тернопільської міськради повідомив, що у Тернополі вже 36 119 тисяч сімей вже скористалися можливістю оформлення субсидій.

- Такої кількості домогосподарств, які звернулися за оформленням субсидій у нас ще не було ніколи. Станом на сьогоднішній день нашими працівниками оформлено фактично сто відсотків всіх заяв. Тернополяни продовжують звертатися до нас для подальшого оформлення субсидій за спрощеною системою, подавши лише заяву та декларацію. Прийом документів здійснюється не лише в управлінні соціальної політики Тернопільської міськради, а також в підприємствах, які обслуговують житловий фонд у Тернополі, їх можна подавати навіть поштою. Раджу тернополянам особисто прийти, аби пересвідчитися, що вказані всі необхідні дані, бо часто звернення тернополян щодо оформлення субсидій вимагають доопрацюваня.

Володимир Сулима зазначає – зволікати із оформленням субсидій не варто, адже, як бачимо, тарифи на комунальні послуги продовжують зростати. Необхідно також пам’ятати про відповідальність за приховування або подання недостовірних даних про свої доходи і майновий стан. Надання раніше призначеної субсидії у такому випадку припиняється, а суму надміру виплаченої йому субсидії доведеться повернути органу, який призначив субсидію. У разі, коли громадянин добровільно не повернув цю суму, питання про її стягнення вирішують у судовому порядку.

Для довідки:

Якщо вартість фактично використаної послуги менша, аніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни платять її фактичну вартість.  Громадяни, яким  призначено субсидію для відшкодування витрат
на  оплату  житлово-комунальних  послуг,   зобов’язані   щомісячно сплачувати  свою  обов’язкову  частку витрат на оплату цих послуг.
У  разі  коли  вартість  фактично  використаної  послуги менша ніж обов’язкова  частка  витрат  на  оплату  цієї  послуги,  громадяни сплачують  її  фактичну  вартість. Сума субсидії, яку структурними підрозділами   з   питань   соціального   захисту  населення  було переказано  на  рахунки  виконавців/виробників житлово-комунальних послуг  для  оплати  їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг,  зараховується  виконавцем/виробником  як оплата послуг, у тому   числі  обов’язкової  частки  платежу  домогосподарства,  на наступні розрахункові періоди.

На природний газ:

– на опалення житла в опалювальний період для тих, хто опалює житло газовим котлом

– 7 куб.м. на 1 кв.м.;

– при наявності газової плити

– 6 куб.м. на одну людину;

– при наявності газової плити і відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача – 9 куб.м. на людину;

– при наявності газової плити і газового водонагрівача – 18 куб.м. на людину.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»

 

Вибір читачів за тиждень

Відео