Чи дійсні повістки у дверях та поштових скриньках?

До домівок тернополян регулярно приносять повістки. Такі дії працівників військкомату обурюють місцевих мешканців, адже мобілізації не оголошували. У військкоматі запевнили, що військовозобов’язаних викликають для перевірки особистих даних.

За словами юристів, повістки повинні вручати особисто в руки військовозобов’язаним, які повинні підписатися про отримання. Підпис інших осіб, родичів вважається недійсним.

Тому, на повістку залишену в дверях можна не зважати, адже вона не отримана особисто і залишається без підпису військовозобов’язаного.

За словами військових комісарів, отриманих повісток не слід лякатися. Їх розносять для уточнення списків: «Ми хочемо вкотре заспокоїти та нагадати: в Україні зараз не проводиться ні мобілізація, ні набір на строкову службу. Тож повістка – це лише метод уточнити, чи підлягає та чи інша людина військовій службі в разі потреби», – розповів «20 хвилин»військовий комісар Тернопільської області Володимир Катинський.

Регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в області Володимир Шевченко розповідає: «Якщо військовозобов’язаний не отримав повістку під особистий підпис, то не має підстав вважати, що він належним чином був оповіщений. Повістки, надіслані поштою, залишені в поштовій скриньці, під дверима, або передачі через членів сім’ї чи третіх осіб, не можуть вважатися належним оповіщенням. Оповіщення телефоном також не є належним. У разі порушення процедури видачі повістки, або вручення заповненої неналежним чином повістки, необхідно звертатися до суду. У повістці повинно бути вказано прізвище, ім’я та по батькові особи військовозобов’язаного, його адреса. Військова спеціальність повинна співпадати зі спеціальністю, записаною у військовому квитку. Крім того, в повістці повинні бути вказані дата, час, адреса місця прибуття та перелік документів, які особа має мати при собі. Повістка повинна бути скріплена печаткою та підписана військовим комісаром. Корінець повістки з підписом військовозобов’язаного повинен зберігатись у військкоматі».

Вибір читачів за тиждень

Відео