Агро-новини 21 березня

Новини аграрного сектору

Без шансів? Чому ініціатива Яценюка про ринок землі приречена на провал

Плани нинішнього уряду відкрити повноцінний ринок землі в Україні вже з початку січня 2017 є не більше ніж декларація про наміри, оскільки, навіть якщо Кабінет міністрів встигне зробити все, що він запланував, селяни не дозволять реалізувати подібний крок.

Про це заявив президент Української аграрної конфедерації, екс-віце-прем’єр-міністр України з аграрних питань Леонід Козаченко.

- Головна і найбільш вагома причина — вони не довіряють владі. За останні десять років у нашій країні було зафіксовано кілька спроб ввести ринок землі — щонайменше, три. Кожна спроба була пов’язана з гучними корупційними скандалами за участю тодішніх керівників уряду, — говорить експерт.

На думку Козаченка, це все шокувало селян, оскільки вони розуміли, що намагання керівництва спрямовані не на користь держави, не на користь реальних власників землі, а лише в інтересах певних корумпованих чиновників. Він також підкреслив, що до проблеми скасування земельного мораторію треба підходити дуже виважено і залучати до її вирішення професійне співтовариство: аграрні й професійні об’єднання, громадськість.

- Має бути здійснено пілотний проект і проаналізовані отримані результати. Потрібно врахувати досвід європейських країн — як вони це все робили, якими були кінцеві і проміжні результати. Але найголовніше: влада, яка намагатиметься реалізувати цей задум, повинна володіти дуже високим рейтингом і довірою в суспільстві. В нинішніх умовах зробити це неможливо, — резюмував Козаченко.  

Нагадаємо, Кабмін пропонує відкрити ринок землі в два етапи — з 2017 року дозволити торгівлю державними землями сільськогосподарського призначення, а з 2019 року дозволити громадянам торгувати землею сільгосппризначення, які перебувають у приватній власності.

За матеріалами Обозреватель

Зіпсовані помідори виявились джерелом електроенергії

Вчені стверджують, що енергетична ефективність від мікробного розкладання томатів може перевершити чисті хімічні речовини.

Про це передає Тelegraf.

Група вчених з Прінстонського університету і Університету Флориди вирішили використати зіпсовані томати в якості джерела енергії. Результати роботи дослідники представили на щорічних зборах Американського хімічного товариства.

Аспірантка Наміта Шреста, яка працює над проектом, стверджує, що томати можуть бути підходящою основою для хімічного джерела струму. Бактерії окислюють м'якоть плодів, що вивільняє електрони і створює струм. При цьому особливу роль в процесі відіграє лікопін — пігмент, що надає томатам червоного кольору і стимулює генерацію електричних зарядів.

Вчені стверджують, що енергетична ефективність від мікробного розкладання томатів мало не перевершує чисті хімічні речовини, які зазвичай використовуються в гальванічних елементах. Хоча вихідна потужність від їх устрою мала — 10 міліграмів томатних відходів створять лише 0,3 ват електроенергії — дослідники обіцяють, що цей показник може бути збільшений на кілька порядків.

За розрахунками авторів дослідження, якщо використовувати всі зіпсовані томати, які набираються в штаті Флорида за рік, то енергії від них вистачить на 90 днів роботи всіх атракціонів в парку Disney World.

Роздрібні ціни на свинину у лютому знизились

Згідно з офіційними даними, в лютому роздрібна ціна на свинину знизилася на 1%, а на м'ясо птиці зросло на 0,1%.

Про це повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Скорочення поголів'я свиней збільшує пропозицію м'яса на внутрішньому ринку, при цьому спостерігається скорочення експорту на тлі низького внутрішнього попиту. Ці фактори і ведуть до зниження цін на свинину.

На ринку м'яса птиці відзначається схожа ситуація — зниження поголів'я птиці, скорочення експортних поставок. Підтримуючим фактором роздрібної ціни на м'ясо птиці є високий попит на нього, як на більш дешеве м'ясо. Експерти «УкрАгроКонсалт» очікують, що попит на м'ясо птиці залишиться стабільним, а його зростання при збереженні тенденції на ринку, малоймовірне. Однак, якщо ситуація в економіці України в найближчому майбутньому не зміниться в кращу сторону, структура споживання на користь м'яса птиці може зміститися ще сильніше.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео